Premijerka Moldavije u Baku pregovora o gasu

Premijerka Moldavije u Baku pregovora o gasu

Premijerka Moldavije Natalija Havrilica posetila je Azerbejdžan, a jedan od ciljeva posete bio je razgovor o kupovini 300 miliona kubnih metara gasa, piše „Evropska istina“, prenosi Njuzmejker.

Premijer je napomenuo da Moldavija traži kratkoročna i dugoročna rešenja kako ne bi zavisila od ruskog gasa.

„Naša dvomesečna potreba je 300 miliona kubnih metara. Nijedna zemlja ne želi da zavisi od jednog dobavljača, pa tražimo alternative. O ovom pitanju se razgovaralo iu Azerbejdžanu“, rekla je Natalija Havrilicija.

Premijerka je boravila u Azerbejdžanu dva dana, od 10. do 12. oktobra, i sastala se sa kolegom Alijem Asadovim i premijerom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Takođe je saopšteno da je razgovarano o zajedničkim projektima u oblasti energetike i uvoza naftnih derivata.

Ranije je ministar za infrastrukturu Andrej Spinu izvestio da Moldavija razgovara o kupovini prirodnog gasa sa Rumunijom i Azerbejdžanom i da je Kišinjev zainteresovan za potpisivanje ugovora na 10-15 godina. Prema njegovim rečima, operateri iz obe zemlje su ponudili dobre opcije bez postavljanja dodatnih uslova.

Podsetimo, od utorka se u Moldaviji građani pozivaju da štede energiju u vršnim satima, jer ta zemlja privremeno ne može da dobija struju iz Ukrajine – koja i sama ima značajne probleme nakon ruskih raketnih napada na infrastrukturu 10. oktobra.