Generalni direktor IAEA se vraća u Kijev da razgovara o situaciji u ZNPP

Generalni direktor IAEA se vraća u Kijev da razgovara o situaciji u ZNPP

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je u sredu da se vraća u Kijev kako bi nastavio pregovore o nuklearnoj elektrani Zaporožja.

Kako prenosi „Evropska istina“, Grosi je o tome napisao na Tviteru.

„Prema dogovoru sa predsednikom Ukrajine, posle sastanaka u Sankt Peterburgu, vraćam se u Kijev. Nastavljaju se radovi na stvaranju zone nuklearne bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane“, navodi se u postu.

Dan ranije, kako je saopšteno, generalni direktor IAEA sastao se u Sankt Peterburgu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Putin je prošle nedelje potpisao ukaz, po kome će ZNPP zauzeta od strane okupatora biti data Rusiji. Pošto Ukrajina ne priznaje aneksiju, ova odluka zapravo nema snagu. IAEA takođe smatra da je stanica ukrajinska.

Podsećamo da je situacija u ZNPP-u u centru pažnje od početka avgusta, kada je ruska vojska počela da granatira postrojenje. Rusija je odbacila pozive na demilitarizaciju nuklearne elektrane, pod izgovorom da je „zaštiti“ od provokacija, a za granatiranje okrivljuje Ukrajinu.

Nakon kratke misije u ZNPP, stručnjaci IAEA predstavili su izveštaj u kojem su potvrdili da je Rusija postavila „vojno osoblje, vozila i opremu na različite lokacije u elektrani. A odbor guvernera Agencije usvojio je rezoluciju kojom se zahteva da Rusija prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporožja.