Bugarska zabranila ulazak Rusima sa diplomatskim pasošima bez viza

Bugarska zabranila ulazak Rusima sa diplomatskim pasošima bez viza

Bugarska vlada je u sredu odlučila da delimično suspenduje sporazum sa Rusijom o međusobnim putovanjima građana, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Dnes.

Konkretno, suspenduje se stav 1. člana 1. bilateralnog sporazuma, kojim je propisano da državljani dve zemlje koji imaju važeće diplomatske i službene pasoše imaju pravo da uđu, napuste, tranzitiraju i privremeno borave na teritoriji druge ugovorne strane bez vize za period do 90 dana tokom bilo kog perioda od 180 dana od datuma prvog ulaska.

Drugim rečima, građani Rusije sa diplomatskim i službenim pasošima od sada ne mogu da uđu u Bugarsku bez vize. Slična odluka je već usvojena na nivou Saveta EU 25. februara, odmah nakon početka potpune ruske invazije na Ukrajinu.

Evropska komisija je ranije više puta pozivala na suspenziju bilateralnih viznih sporazuma država članica sa Rusijom, posebno bezviznih režima koje su one uvele za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Podsetićemo da je 12. septembra stupila na snagu odluka Saveta EU da suspenduje sporazum o pojednostavljenju viznog režima sa Ruskom Federacijom. Proces dobijanja viza u zemlje EU za Ruse je postao mnogo duži i skuplji.

Osim toga, 19. septembra je stupila na snagu zabrana ulaska ruskih državljana sa šengenskim vizama u Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Poljsku. A od 30. septembra Finska je uvela slična ograničenja