Nemačka i Holandija predlažu plan za smanjenje cena gasa za celu EU

Nemačka i Holandija predlažu plan za smanjenje cena gasa za celu EU

Nemačka i Holandija predložile su paket od 10 mera koje bi Evropska unija mogla da iskoristi za smanjenje cena gasa i izbegavanje racionalizacije goriva, uključujući i razmatranje postavljanja nove referentne cene za tečni prirodni gas.

Plan, koji je Rojters video i koji je podelio sa drugim zemljama EU pre sastanka ministara energetike Unije u sredu, poziva EU da započne zajedničku kupovinu gasa, kako bi se izbeglo da jedna zemlja nadmaši drugu i podiže cene.

Dve zemlje su rekle da su otvorene za EU ​​da napravi novu LNG referentnu vrednost i zatražile od Evropske komisije da to razvije, istovremeno procenjujući da li takva cena treba da ostane dobrovoljna. Rekli su da je široko ograničenje cene gasa za uvoz manje poželjna opcija.

Nemačka i Holandija – prva koja je u velikoj meri zavisila od ruskog gasa pre nego što je Moskva napala Ukrajinu, a druga kao glavno čvorište za trgovinu gasom – ranije su upozoravale da bi ograničenje cena gasa moglo da ugrozi energetsku bezbednost Evrope, ako ostavi zemlje da se bore da privuku snabdevanje iz cenovno konkurentna svetska tržišta gasa.

„Pregovori sa našim partnerima u potrazi za obostrano korisnim partnerstvima su mnogo poželjniji od ograničenja“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu, koji je prvi objavio Blumberg, umesto toga preporučuje se da EU započne pregovore sa neruskim dobavljačima poput Sjedinjenih Država, Alžira i Norveške, kako bi pokušala da snizi cene.

Ograničenje cene ruskog gasa takođe bi se moglo razmotriti, ali samo ako bi to bilo izvodljivo za zemlje koje bi najviše pogodilo, navodi se u dokumentu.

Brisel je prošlog meseca predložio ograničenje cene ruskog gasa, ali je odustao od te ideje nakon otpora centralnih i istočnih zemalja koje su strahovale da će Moskva uzvratiti prekidom ograničenih isporuka koje još uvek šalje Evropi.

Dve zemlje su postigle oprezan ton u pogledu mera usmerenih na cenu gasa u sektoru električne energije, nakon što su neke države pozvale na uvođenje španske i portugalske šeme u celoj EU kojom se ograničava cena gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije.

„Mjere u sektoru električne energije koje bi mogle povećati potražnju za gasom i ciljati iste inframarginalne rente treba pažljivo razmotriti i takođe bi trebalo da uključuju podelu tereta“, kažu Njemačka i Holandija.