Greta Tunberg: Nemačka da nastavi sa eksploatacijom nuklearnih postrojenja

Greta Tunberg: Nemačka da nastavi sa eksploatacijom nuklearnih postrojenja

Aktivistkinja za klimu Greta Tunberg dala je svoj blagoslov Nemačkoj da odloži planove za zatvaranje svojih poslednjih preostalih nuklearnih elektrana do kraja ove godine, rekavši da bi gubitak njihove proizvodnje usred energetske krize u Evropi doveo do ekološki štetnijih alternativa.

„Lično, mislim da je veoma loša ideja fokusirati se na ugalj kada je ova [nuklearna energija] već uspostavljena, ali naravno, to je veoma zaražena debata“, rekla je 19-godišnja Tunberg za nemačku javnu radiodifuziju ARD u intervju koji će biti emitovan u sredu.

Švedski tinejdžer je ranije govorio protiv nuklearne energije, nazivajući je „izuzetno opasnom, skupom i dugotrajnom“. Kada su poslanici Evropske unije trebalo da glasaju prošlog jula za kategorizaciju nuklearne energije kao „održive“, Tunbergova je izrazila svoje protivljenje, rekavši: „Nikakva količina lobizma i zelenog pranja nikada neće učiniti da bude zelena. Očajnički nam je potrebna prava obnovljiva energija, a ne lažna rešenja.”

Međutim, sa sukobom između Rusije i Ukrajine koji je doveo do sankcija bez presedana i pada isporuke ruskog prirodnog gasa zapadnoj Evropi, Nemačka i druge zemlje NATO-a pripremaju se za potencijalno hladnu, mračnu zimu. Upravo ove nedelje Italija je uvela nova ograničenja za grejanje.

Nemačka, najveća privreda Evropske unije, uvela je niz ograničenja za korišćenje osvetljenja i grejanja u cilju smanjenja potrošnje gasa tokom predstojeće grejne sezone. Mere podrazumevaju snižavanje temperature grejanja u kancelarijama i javnim zgradama, sa izuzetkom društvenih ustanova poput bolnica, sa 20 na 19 stepeni Celzijusa.

Na pitanje da li bi za klimu bilo bolje da nemačke nuklearne elektrane rade, Tunberg je odgovorila: „Zavisi. Ako ih već imamo, smatram da je greška zatvoriti ih da bismo se fokusirali na ugalj.“

Nemačka je započela proces gašenja svoje nuklearne energetike nakon što se japanski reaktor Fukušima srušio 2011. Bivša kancelarka Angela Merkel obećala je da će postupno ugasiti svih 17 reaktora u zemlji do kraja 2022. Samo tri jedinice ostaju u funkciji.

Berlinski zakonodavci rekli su prošlog meseca da žele da iskoriste energiju na ugalj da prebrode zimu i zadrže najmanje dva preostala reaktora u zemlji u stanju pripravnosti, na raspolaganju za ponovno pokretanje samo ako ne postoji druga opcija za sprečavanje nestanka struje. Nakon sabotaže gasovoda Severni tok 1 i 2, mnoge zemlje EU, uključujući Nemačku, više nemaju mogućnost da nastave direktnu kupovinu ruskog gasa, čak ni u slučaju duboke krize.