Zelenski predlaže postavljanje međunarodne misije na granicu sa Belorusijom kako bi sprečila ulazak u rat

Zelenski predlaže postavljanje međunarodne misije na granicu sa Belorusijom kako bi sprečila ulazak u rat

U svom govoru na hitnom sastanku Grupe sedam, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je predložio postavljanje međunarodne posmatračke misije na granicu između Ukrajine i Belorusije kako bi se smanjio rizik od provokacija i direktnog ulaska Belorusije u rat na strani Ruske Federacije, prenosi „Evropska istina“.

„Rusija pokušava da direktno uvuče Belorusiju u ovaj rat, igrajući provokaciju činjenicom da navodno spremamo napad na ovu zemlju… Ukrajina nije planirala i ne planira vojne mere protiv Belorusije. Nas samo zanima vraćanje naš teritorijalni integritet, ali da bismo u potpunosti otklonili ovu provokaciju, da bismo uklonili ove narative koji dolaze od Lukašenka, da bismo uklonili čak i nagoveštaj bilo kakve pretnje od nas, mi nudimo naše rešenje.

Misija međunarodnih posmatrača može biti stacionirana na granici Ukrajine i Belorusije radi praćenja bezbednosne situacije. Format mogu da razrade naše diplomate. I molim vas na nivou Grupe sedam da podržite ovu našu inicijativu“, rekao je Zelenski.

Kako je saopšteno, Vladimir Zelenski je u svom govoru predložio niz mera da se Putin što prije zaustavi – pod uslovnim nazivom „formula mira“, i pozvao da ga Kremlj ne ucenjuje, jer rat ulazi u odlučujuću fazu.

Podsetimo, samoproglašeni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra sazvao hitan sastanak bezbednosnih snaga, na kojem je najavio umešanost vojske Unije i obećao Ukrajini „Krimski most-2“, a takođe i najavio povratak ruskih trupa u Belorusiju.

O tome koliko je ozbiljna pretnja ulaska Belorusije u rat u bliskoj budućnosti – pogledajte video „Evropska istina“ ili pročitajte članak Lukašenko se sprema da napadne: koje pretnje je beloruski diktator sposoban da sprovede.