Japan i Kanada zvanično počinju razgovore o razmeni obaveštajnih podataka

Japan i Kanada zvanično počinju razgovore o razmeni obaveštajnih podataka

Japan i Kanada složili su se da zvanično započnu pregovore o potpisivanju sporazuma o razmeni vojnih obaveštajnih informacija pošto su njihovi ministri spoljnih poslova u utorak usvojili akcioni plan za jačanje saradnje u odbrani, ekonomskoj bezbednosti i drugim oblastima usred rastućih pretnji iz Kine i Rusije.

Pokretanje zvaničnih pregovora o paktu o razmeni obaveštajnih podataka, ili Opštem sporazumu o bezbednosti informacija, deo je akcionog plana koji su objavili japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i njegova kanadska koleginica Melani Džoli posle razgovora u Tokiju.

Dve strane imaju za cilj da postignu sporazum „što je pre moguće“ kako bi se olakšala razmena informacija i dalje jačanje saradnje između svojih vojski, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Japan produbljuje saradnju u oblasti odbrane izvan svog ključnog saveznika, Sjedinjenih Država, poslednjih godina, suočen sa sve većom asertivnošću Kine u regionu, kao i sve većom zabrinutošću da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla dodatno da ohrabri Peking.

Japan ima slične sporazume o razmeni obaveštajnih podataka sa osam zemalja, uključujući SAD, Australiju, Britaniju, Indiju, Južnu Koreju, kao i NATO.

Japan i Kanada su se u utorak takođe dogovorili da prošire i prodube svoje vojne veze održavanjem zajedničkih vežbi između zemalja, kao i sa Sjedinjenim Državama.

Oni su naglasili važnost zajedničkog rada na obezbeđivanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i obećali da će postići viziju „slobodne i otvorene Indo-Pacifika“, koju Japan promoviše sa Sjedinjenim Državama i drugim demokratijama koje dele zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u Region.

Džoli je rekao da će kanadska strategija razvoja Indo-Pacifika „imati za cilj da dopuni napore koje čine partneri istomišljenika, uključujući viziju Japana“.

Japan sa oskudnim resursima takođe nastoji da dalje sarađuje sa Kanadom kako bi obezbedio snabdevanje tečnim prirodnim gasom. Japan i Kanada su se složili da ojačaju tehničku razmenu o nuklearnoj tehnologiji, uključujući i one u vezi sa malim modularnim reaktorima koje je premijer Fumio Kišida naredio vladinom panelu da razmotri kao moguću opciju za budući razvoj.

Nedostatak snabdevanja energijom i rastući troškovi komunalnih usluga, kao i pritisak da se ispuni cilj neutralnosti ugljenika do 2050. godine, podstakli su Kišidinu vladu da stavi dalji naglasak na atomsku energiju godinama nakon što su mnoge japanske nuklearne elektrane zatvorene nakon katastrofe u Fukušimi 2011.