Novi Zeland otkrio plan da oporezuje kravlje gasove

Novi Zeland otkrio plan da oporezuje kravlje gasove

Vlada Novog Zelanda predložila je plan za oporezivanje gasova staklene bašte koje stvaraju životinje na farmama, nadajući se da će smanjiti emisiju ugljenika kao deo decenijama duge inicijative za klimatske promene, uprkos glasnim kritikama poljoprivrednih organizacija.

Premijerka Džasinda Ardern objavila je predlog u utorak ujutro, rekavši da je plan prvi te vrste ikada pokušan i da će Novi Zeland dovesti na pravi put da postigne svoje ciljeve za smanjenje emisije metana u narednoj deceniji.

„Nijedna druga zemlja na svetu još nije razvila sistem za određivanje cena i smanjenje poljoprivrednih emisija, tako da će naši farmeri imati koristi od toga da budu prvi pokretači“, rekla je ona, dodajući da će „smanjenje emisija pomoći novozelandskim farmerima da ne budu samo najbolji na svetu, ali najbolji za svet.”

Prema tom predlogu, farmeri koji ispune prag za veličinu stada i upotrebu đubriva bi morali da plate naknadu za gasove metan i azot-oksid koji stvara njihova stoka – čime će se šema dobiti besceremoničan, iako pomalo obmanjujući, naziv „poreza na gasove“ (većina metan iz krava se oslobađa u obliku podrigivanja).

Ukoliko plan dobije konačno odobrenje do kraja godine, plaćanje poreza bi počelo 2025. i naplaćivalo se svake godine do tri. Tačni iznosi tek treba da se utvrde.

Prema vladi, prihodi ostvareni porezima biće namenjeni istraživanju i razvoju zelenih tehnologija, kao i „podsticajnim plaćanjima“ za poljoprivrednike koji koriste ekološke prakse.

Šema je deo dugoročnog cilja da se do 2050. postigne neto nula emisija ugljenika, ali se već suočila sa osudama lokalnih grupa poljoprivrednika i opozicionih zakonodavaca.

Federated Farmers, glavna lobistička grupa, rekla je da će predlog poreza „istrgnuti creva iz malog grada Novog Zelanda“ i postaviti „drveće tamo gde su nekada bile farme“.

„Federativni poljoprivrednici su duboko neimpresionirani vladinim stavom o… predlogu i zabrinuti su za budućnost naših članova“, rekao je nacionalni predsednik grupe Endrju Hoggard.

Beef and Lamb Nev Zealand i DairiNZ takođe su izrazili zabrinutost, pri čemu je druga organizacija rekla da, iako je najava od utorka bila „još jedan korak“ ka novom sistemu, ima još mnogo toga da se uradi kako bi se farmeri „ispravili“.

S obzirom na to da je skoro polovina emisija gasova staklene bašte na Novom Zelandu povezana sa njegovim poljoprivrednim sektorom – koji se može pohvaliti oko 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca – slični predlozi „poreza na gasove“ izneti su u prošlosti. Inicijativa iz 2003. naišla je na veliki otpor farmera širom zemlje, međutim, što je izazvalo masovne proteste na kojima su se stotine okupile na ulicama Velingtona, od kojih su neki nosili krave i traktore.

Nedavno su farmeri u Holandiji organizovali velike demonstracije u znak protesta protiv sličnih poreza na emisije, blokirajući izvestan broj skladišta supermarketa dok su se suočili sa policijom. Ti protesti su nastavljeni, a nekoliko farmera je uhapšeno prošlog meseca nakon što su parkirali šest traktora na ulici u Hagu i odbili da odu.