SAD odobrile prodaju naprednih raketa Osmani

SAD odobrile prodaju naprednih raketa Osmani

Američki Stejt department odobrio je prodaju Nacionalnog naprednog raketnog sistema zemlja-vazduh (NASAMS) i sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa (MRADS) ç, saopštio je Pentagon u četvrtak.

U saopštenju, Američka agencija za odbrambenu saradnju nazvala je Kuvajt „glavnim saveznikom koji nije član NATO-a“. Predloženi sporazum, koji je vredan 3 milijarde dolara, poboljšaće sposobnost zemlje da se „odbrani od regionalnih malignih aktera“ i poboljša interoperabilnost sa oružjem koje koriste američke trupe i druge zemlje Zaliva, navela je agencija.

Pored toga, paket uključuje sedam radara za protivvazdušnu odbranu AN/MPK-64FI Sentinel, desetine projektila raznih tipova i drugu opremu.

Vest dolazi dve nedelje nakon što su SAD odobrile ugovor vredan 250 miliona dolara za prodaju municije za tenkove M102 Abrams Kuvajtu.

Graniči se sa Irakom na severu i Saudijskom Arabijom na jugu, naftom bogati Kuvajt je član Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Početkom avgusta, Vašington je ovlastio prodaju vojnog hardvera još dvema članicama organizacije: raketnim presretačima Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) za UAE i MIM-104 Patriot raketnim sistemima zemlja-vazduh Saudijskoj Arabiji.

Međutim, samo prošle nedelje, tri člana američkog Kongresa predložila su kažnjavanje dve države zbog njihove odluke o smanjenju proizvodnje nafte povlačenjem trupa i sistema protivraketne odbrane iz zemalja. Prema zakonodavcima, potez smanjenja proizvodnje znači da su usred tekuće energetske krize, Saudijska Arabija i UAE „izabrali da se stave na stranu Rusije“.