Posle ruskih napada na Zaporožje, Kuleba poziva svet da odmah preduzme pet koraka

Posle ruskih napada na Zaporožje, Kuleba poziva svet da odmah preduzme pet koraka

Kuleba je napomenuo da je Rusija sinoć ispalila preko 20 projektila na stambena naselja u Zaporožju, u kojima je poginulo najmanje 13 ljudi, a povređeno je 60, uključujući šestoro dece.

„Ova područja nemaju vojnu svrhu. Jedini cilj namernih napada Rusije bio je da izazovu smrt i uništenje civilnog stanovništva, poseju teror i strah. Namerno gađanje civila je ratni zločin. Izvođenjem raketnih napada na civile koji spavaju u svojim domovima, Rusija je još jednom dokazala da je teroristička država koja mora biti obuzdana na najjače moguće načine kako bi se sprečila dalja gnusna zverstva“, rekao je ministar.

S tim u vezi, pozvao je međunarodnu zajednicu da odmah preduzme pet koraka.

Kuleba je posebno pozvao Kancelariju tužioca Međunarodnog krivičnog suda i partnere koji procesuiraju međunarodne zločine koje je počinila Rusija u Ukrajini da hitno pošalju istražitelje i stručnjake na lice mesta kako bi dokumentovali dokaze o ruskim ratnim zločinima i priveli počinioce odgovornosti.

Kao drugi korak, on je pozvao Sjedinjene Države da odrede Rusiju kao državnog sponzora terorizma i druge zemlje da priznaju Rusiju kao terorističku državu.

Osim toga, Kuleba je pozvao međunarodnu zajednicu da odlučno osudi Rusiju zbog njenih nehumanih napada na Zaporožje i pojača pritisak kroz nove oštre sankcije koje će defundirati rusku ratnu mašinu. On je pozvao partnere, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Izrael, Nemačku, Norvešku i Francusku, da hitno obezbede Ukrajini modernije sisteme protivvazdušne odbrane (AD) i protivraketne odbrane (MD).

„Isporuke ove vitalne opreme moraju biti ubrzane. Ova četiri slova, AD i MD, znače nam živote. Životi naše dece koja idu u krevet u Zaporožju i drugim ukrajinskim gradovima ne znajući da li će se probuditi. Ovi sistemi se mogu spasavaju živote u Ukrajini upravo sada, umesto da stoje u skladištima“, rekao je Kuleba.

Kao peti korak, šef spoljne politike pozvao je zemlje koje tvrde da su neutralne prema agresiji Rusije na Ukrajinu da odmah pošalju svoje predstavnike u Zaporožje i „provedu noć u stambenim naseljima da osete šta prikrivaju svojom neutralnošću“.

U ranim satima 9. oktobra, osvajači su ispalili devet projektila S-300 i Kh-22 na stambene četvrti Zaporožja. Desetine privatnih kuća, dva stambena bloka i druga civilna infrastruktura u gradu našle su se pod vatrom.