Šolcove socijaldemokrate pobedile su na državnim izborima u Nemačkoj

Šolcove socijaldemokrate pobedile su na državnim izborima u Nemačkoj

Socijaldemokrate levog centra kancelara Olafa Šolca trebalo je da pobede na nemačkim državnim izborima u nedelju na kojima se očekivalo da će ekolozi Zeleni i krajnja desnica ostvariti dobitke jer se zemlja suočava sa visokom inflacijom i zabrinutošću za snabdevanje energijom ove zime , pokazale su izlazne ankete.

Oko 6,1 miliona ljudi imalo je pravo da glasa za državno zakonodavstvo u Donjoj Saksoniji, koja zauzima veliki deo severozapadne Nemačke i ima jaku industriju i poljoprivredu.

Izlazne ankete za televiziju ARD i ZDF pokazale su da vode socijaldemokrate sa oko 33 odsto glasova, dok je glavna opoziciona stranka na nacionalnom nivou, demohrišćani desnog centra, imala oko 27,5 odsto glasova.

To je bio niži rezultat za obe strane nego pre pet godina. Predviđeno je da Zeleni dobiju oko 14% glasova, a krajnje desničarska Alternativa za Nemačku 11-12%.

U Donjoj Saksoniji, socijaldemokrate i demohrišćani su zajedno vladali poslednjih pet godina. Predizborne ankete u kampanji koja nije izazvala veliko uzbuđenje pokazale su da glasači preferiraju guvernera levog centra Štefana Vajla, koji je na čelu države od 2013, u odnosu na njegovog protivnika desnog centra i sadašnjeg zamenika guvernera Bernda Altusmana.

Visoki savezni zvaničnik Šolcove stranke, generalni sekretar Kevin Kuehnert, nazvao je to „čistom izbornom pobedom Stefana Vajla“. Očekivani rezultati mogu omogućiti Vajlu da napusti koaliciju sa desnim centrom i umesto toga vlada sa Zelenima.

Altusman je nastojao da iskoristi prepirke u Šolcovoj tropartijskoj nacionalnoj vladi oko pitanja kao što su koliko još Nemačka treba da nastavi da koristi nuklearnu energiju i kako da ublaži pritisak visokih cena gasa.

Izlazne ankete su pokazale da je treća strana u Šolcovoj nacionalnoj vladi, pro-poslovne Slobodne demokrate, tačno na pragu podrške od 5 odsto koji je potreban da bi ostao u zakonodavnom telu Donje Saksonije u Hanoveru. Ako stranka to ne učini — nakon razočaravajućih rezultata na tri druga državna izbora ove godine — to bi moglo povećati tenzije u nacionalnoj vladi.

Nedavna nacionalna istraživanja su pokazala da socijaldemokrate stoje iza Hrišćanskih demokrata, a ponekad i Zelenih, a Slobodne demokrate loše anketiraju.