MIP: Ukrajina negira da je planirala napad na Belorusiju

MIP: Ukrajina negira da je planirala napad na Belorusiju

Oleg Nikolenko, portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, rekao je ovo na Fejsbuku da Ukrajina nije planirala napad na Belorusiju, prenosi Ukrinform.

„Uveče 8. oktobra, ambasador Ukrajine u Minsku Ihor Kizim pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, gde mu je uručena diplomatska nota. U noti beloruska strana tvrdi da Ukrajina navodno planira napad na beloruskoj teritoriji“, rekao je on.

Nikolenko je rekao da ova informacija nije tačna. „Kategorički odbacujemo još jednu insinuaciju beloruskog režima. Ne isključujemo da uručenje diplomatske note može biti deo plana Ruske Federacije da napravi provokaciju, a zatim optuži Ukrajinu“, napisao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je beloruski narod da ne podleže provokacijama. „Ukrajina nikada nije zadirala na strane teritorije. Mi se striktno pridržavamo fundamentalnih normi i principa međunarodnog prava i Povelje UN“, rekao je Nikolenko.

Prema njegovim rečima, vlasti u Belorusiji treba da prestanu da ispunjavaju želje Kremlja i odmah prestanu da pružaju podršku Rusiji u sprovođenju agresije na Ukrajinu.

Ranije je samoproglašeni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko priznao da njegova zemlja učestvuje u ruskoj „specijalnoj operaciji“.