Japan: Severna Koreja ispaljuje balističke rakete

Japan: Severna Koreja ispaljuje balističke rakete

Severna Koreja je rano u nedelju lansirala dve balističke rakete ka svojim istočnim vodama, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane. Lansiranja, koja su usledila nakon što su SAD premestile nosač aviona u Južnu Koreju, označavaju sedmu rundu probnih paljbi Pjongjanga u dve nedelje.

Ministarstvo je saopštilo da su dva projektila ispaljena u pravcu istoka iz Severne Koreje, dostigla visinu od približno 100 km i prešla oko 350 km pre nego što su pljusnula u Japansko more.

Nijedan projektil nije pao u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana, dodalo je ministarstvo.

Južnokorejski zajednički šefovi štabova takođe su primetili lansiranje, dodajući da je Seul kao odgovor pojačao svoj nadzor.

Pjongjang je pojačao svoje raketno testiranje poslednjih nedelja, lansirajući šest balističkih projektila od kraja septembra, uključujući i jednu u utorak koja je prešla preko Japana. Vojska Južne Koreje je takođe izvestila da je desetak severnokorejskih aviona učestvovalo u vežbama bombardovanja blizu njene granice u četvrtak.

DNRK insistira da su takvi testovi opravdan odgovor na „direktne vojne pretnje“ iz SAD.

SAD su u sredu premestile udarnu grupu nosača aviona kod obale Južne Koreje, nedeljama nakon što je ona prvi put posetila Južnu Koreju posle nekoliko godina. Odluka o preraspoređenju USS Ronald Regan doneta je u svetlu „uzastopnih severnokorejskih provokacija i pretnji“, saopštila je vojska Seula.

SAD i Južna Koreja veruju da se Pjongjang trenutno sprema da izvrši svoju prvu nuklearnu probu od 2017. godine.