Iranski državni mrtvozornik: Mahsa Amini nije preminula od udaraca u telo

Iranski državni mrtvozornik: Mahsa Amini nije preminula od udaraca u telo

U izveštaju iranskog mrtvozornika negira se da je Mahsa Amini umrla od udaraca u glavu i udove dok je bila u pritvoru iranske policije za moral i da je povezala njenu smrt sa već postojećim zdravstvenim stanjima, javili su državni mediji u petak, prenosi Rojters.

Smrt 22-godišnje Amini dok je bila u policijskom pritvoru izazvala je tronedeljne nemire širom zemlje, što je najveći izazov za iranske svešteničke vođe poslednjih godina.

Njen otac je rekao da je zadobila modrice na nogama i da je policiju smatrao odgovornom za njenu smrt.

U izveštaju mrtvozornika se navodi da njena smrt „nije izazvana udarcem u glavu i udove“. Nije navedeno da li je zadobila bilo kakve povrede.

Amini je uhapšena u Teheranu 13. septembra zbog „neprikladne odeće“, a preminula je tri dana kasnije.

Grupe za ljudska prava kažu da je više od 150 ljudi ubijeno, stotine povređeno i hiljade uhapšeno od strane snaga bezbednosti suočenih sa protestima koji su izbili nakon njene smrti, što je izazvalo osudu Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Vašington je rekao da će nastaviti da koordinira svoj odgovor sa svojim saveznicima i partnerima, a Kanada je rekla da proširuje sankcije grupama koje su povezane sa elitnim snagama iranske Revolucionarne garde, nazivajući je terorističkom organizacijom.

Francuska je pozvala sve svoje državljane da napuste Iran što je pre moguće, navodeći rizik od proizvoljnog pritvaranja. Holandska vlada je takođe pozvala sve holandske državljane da napuste Iran i savetovala je da ne putuju u tu zemlju, prenela je holandska novinska agencija ANP reči ministra spoljnih poslova.

Pozivajući se na dan kada je Amini kolabirala u pritvoru, mrtvozornik je rekao da je nakratko došla svesti, ali da je „kardio-respiratorna reanimacija bila neefikasna u prvom kritičnom minutu, što je rezultiralo oštećenjem mozga“.

Izveštaj je ukazao na postojeća medicinska stanja povezana sa tumorom na mozgu zbog kojeg je bila podvrgnuta operaciji kada je imala 8 godina. „Umrla je zbog otkazivanja više organa izazvanog cerebralnom hipoksijom“, navodi se.

Policija, koja je sprovodila stroga pravila oblačenja od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, negirala je da je pretrpela bilo kakvu štetu, prethodno rekavši da je doživela srčani udar.

Njena porodica poriče da je imala problema sa srcem.

Vlada je naredila istragu o njenoj smrti.

Tokom protesta širom zemlje demonstranti su oštetili simbole Islamske Republike i pozvali na pad vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Grupa za ljudska prava Hengav objavila je u petak video snimak na kojem se vidi kako vozači trube u automobile na protestima na ulicama Sakeza, Aminijevog rodnog grada.

Vlada je proteste opisala kao zaveru neprijatelja Irana, uključujući Sjedinjene Države, optužujući naoružane disidente – između ostalog – za nasilje u kojem je prijavljeno da je ubijeno najmanje 20 pripadnika bezbednosnih snaga.

Državna televizija je u petak u Teheranu emitovala masovnu sahranu pripadnika Basidža, dobrovoljne milicije koja je raspoređena da uguši nemire, rekavši da su ga demonstranti izboli nožem.

„Znamo naše glavne neprijatelje. Vi ste početnici i plaćenici Izraela, Amerike i cionizma i ne možete učiniti ništa u ovoj zemlji osim da palite kante za smeće“, rekla je žena na sahrani u komentaru za državnu TV, kritikujući demonstrante.

Iran je u petak pozvao danskog ambasadora u znak protesta zbog incidenta u njegovoj ambasadi u Kopenhagenu u kojem je njegovom ambasadoru prećeno, saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova. Danska policija je ranije saopštila da je uhapsila 32-godišnjeg Iranca nakon što je ušao u teritoriju ambasade noseći nož.

Analitičari ne veruju da je klerikalni establišment blizu rušenja uprkos rastućoj frustraciji zbog strogih društvenih i političkih ograničenja nametnutih u protekle četiri decenije od pada šaha kojeg podržavaju SAD.

Žene su imale istaknutu ulogu u protestima, mašući i paleći marame. Učestvovale su i srednjoškolke.

Iranski mediji saopštili su u petak da su vlasti demantovale izveštaje da su bezbednosne snage ubile 16-godišnju devojčicu tokom protesta, pozivajući se na to da je glavni sudija rekao da je izvršila samoubistvo pavši sa krova.

Izvještaji društvenih medija i organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel navode da su Sarina Esmaeilzadeh ubijena od strane sigurnosnih snaga kada je udarena pendrecima po glavi tokom protesta.

Vlasti su ranije ove nedelje navele sličan uzrok smrti – pad sa krova – za 17-godišnju Niku Šakarami, za koju aktivisti kažu da je ubijena u Teheranu tokom demonstracija.

Državni mediji objavili su u sredu da je pokrenut sudski postupak zbog Šakaramijeve smrti, pozivajući se na zvaničnike koji tvrde da to nema nikakve veze sa nemirima.

Ali njena majka je optužila zvaničnike da lažu o okolnostima njene smrti. U video poruci poslatoj radiju Farda na persijskom jeziku Radija Slobodna Evropa, Nasrin Šakarami je rekla da su vlasti „ukrale“ leš njene ćerke da bi ga tajno sahranile i izvršile pritisak na porodicu da ponovi zvanični izveštaj.