SAD isporučuju ruskog kosmonauta u orbitu

SAD isporučuju ruskog kosmonauta u orbitu

Ruski kosmonaut otputovao je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) američkim svemirskim brodom prvi put posle 20 godina. Ana Kikina je bila deo misije SpaceX Crew-5 koja je pristala u petak, u drugom letu u okviru programa deljenja sedišta između Rusije i SAD.

Kapsula SpaceX ‘Endurance’ lansirana je 5. oktobra iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, a uspešno je pristala na ISS u petak popodne. Pored Kikine, u posadi su bili i NASA-ini astronauti Nikol Man i Džoš Kasada, kao i Japanac Koiči Vakata.

Kikino učešće u misiji omogućeno je sporazumom koji je potpisan 14. juna 2022. između NASA-e i ruske svemirske agencije Roskosmos. Taj značajan dogovor postignut je uprkos pogoršanju odnosa zbog sukoba u Ukrajini koji je u toku i uključivao je niz razmena posade.

Sporazum podrazumeva ukupno tri leta ruskih kosmonauta na svemirskim brodovima SpaceX Dragon i tri leta američkih astronauta na svemirskom brodu Sojuz. Prva misija razmene sedišta pokrenuta je u septembru, kada se američki astronaut Frenk Rubio pridružio dvojici ruskih kosmonauta, Sergeju Prokopjevu i Dmirtiju Petelinu, na njihovom Sojuzu-2.1a.

Tokom lansiranja, Kikina se zahvalila Roskosmosu, NASA-i i japanskoj svemirskoj agenciji JAKSA što su joj pružili ovu priliku.

„Tako nam je drago što to radimo zajedno. Hvala vam svima što ste sa nama“, rekla je ona na ruskom i engleskom, nakon što je kapsula otišla u orbitu.

Kikina je jedina žena kosmonaut na trenutnoj ruskoj listi. Tadašnji šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin opisao ju je kao „ambasadorka dobre volje“ u decembru 2021. godine, kada su se još pregovarali o dogovoru.

„Naš prelepi kosmonaut biće prvi Rus koji će ispuniti program razmene letova“, rekao je tada Rogozin novinarima.

Rusi su ranije koristili američke svemirske letelice da dođu u orbitu između 1994. i 2002. godine, kada je još uvek postojao NASA spejs šatl program. Prve takve zajedničke misije omogućile su američkim astronautima da posete rusku svemirsku stanicu Mir u okviru programa „Šatl-Mir“, dok su ostale uključivale letove do ISS. NASA je prekinula program šatla 2011. godine i morala je da se osloni na Roskosmos da preveze astronaute do svemirske stanice do 2020.