UN usvojile cilj 2050. neto nulte emisije aviona

UN usvojile cilj 2050. neto nulte emisije aviona

Organizacija Ujedinjenih nacija usvojila je u petak „dugoročni aspirativni cilj“ da emisije ugljenika iz vazdušnog saobraćaja budu nule do 2050. godine kao odgovor na sve veći pritisak na avio-kompanije da smanje svoje zagađenje, prenosi AP.

Nekoliko velikih ekoloških grupa pohvalilo je ovaj potez, rekavši da bi mogao da podstakne proizvodnju održivog avionskog goriva. Ali oni su upozorili da će biti teško naterati zemlje da slede politike koje zapravo smanjuju emisije.

Vazduhoplovstvo ima relativno mali doprinos ukupnim emisijama koje menjaju klimu, ali se očekuje da će njegov udeo rasti. Očekuje se da će više ljudi putovati avionima u narednim godinama, a vazduhoplovstvu nedostaju čistije alternative kao što je električna energija koja je široko dostupna za automobile i kamione.

Odluka u petak u Montrealu doneta je tokom sastanka kojem su prisustvovali predstavnici skoro 200 nacija koje pripadaju Međunarodnoj organizaciji za civilno vazduhoplovstvo UN-a ili ICAO.

Odluka je ograničila skoro deceniju pregovora i nastala je pošto je avijacija pod sve većim pritiskom da pomogne u ispunjavanju uslova Pariskog sporazuma o klimi iz 2015., koji ima za cilj da ograniči porast globalne temperature. Najvažnije je da ICAO sporazum ne postavlja ciljeve za pojedinačne zemlje ili avio-kompanije.

Mark Braunštajn, visoki zvaničnik u Fondu za zaštitu životne sredine, rekao je da rezolucija budi nadu da će putovanja biti održivija. „Ali posao nije završen“, rekao je. „Sada je vreme da zemlje deluju uspostavljanjem politika koje podržavaju postizanje cilja za avijaciju do 2050. godine sa merljivim napretkom u međuvremenu.

Dan Raderford, koji prati ovo pitanje za Međunarodni savet za čisti transport, rekao je da će emisija iz vazduhoplovstva morati da dostigne vrhunac i počne da se smanjuje već 2025. godine, da bi se postigao cilj od nule, „sa bogatijim zemljama koje će preuzeti vođstvo“.

Ekolozi kažu da će dostizanje neto nule zahtevati veću upotrebu takozvanog održivog avionskog goriva koje se ne pravi od fosilnih goriva jer su veliki avioni na električni ili vodonični pogon udaljeni decenijama. Zemlje bi čak mogle uvesti ograničenja na letove.