Pentagon: Putin nije doneo odluku o upotrebi nuklearnog oružja

Pentagon: Putin nije doneo odluku o upotrebi nuklearnog oružja

Američko ministarstvo odbrane trenutno ne vidi dokaze da se ruski predsednik Vladimir Putin sprema da upotrebi nuklearno oružje, rekao je predstavnik Pentagona Tod Bresil u komentaru za Politiko.

Komentarišući izjave američkog predsednika Džoa Bajdena o riziku od „Armagedona” i najgoroj situaciji u svetu od Karipske krize 1962. godine, Bresil je napomenuo da ove reči odražavaju ozbiljnost sa kojom SAD doživljavaju Putinove pretnje.

Ali želim jasno da kažem: do sada nismo videli nijedan razlog da promenimo raspored naših strateških nuklearnih snaga i nemamo dokaza da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje u bliskoj budućnosti“, naglasio je predstavnik Pentagona.

Drugi sagovornici Politica potvrdili su da se situacija u vezi sa mogućom upotrebom nuklearnog oružja od strane Rusije nije promenila tokom proteklog dana.

Dan ranije, američki predsednik Džo Bajden je uporedio trenutne nuklearne pretnje Kremlja sa karipskom krizom iz 1960-ih, upozoravajući na rizik od sudara sa „Armagedonom”. Imamo pretnju da upotrebimo nuklearno oružje ako se stvari nastave kako jesu“, smatra američki predsednik.

Bajdenova izjava izazvala je pometnju u SAD i inostranstvu, pošto takve reči u Vašingtonu nisu korišćene da bi se opisala nuklearna ucena Ruske Federacije.

30. septembra, tokom govora u Kremlju, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je rekao da su SAD napravile presedan upotrebom nuklearnog oružja 1945. godine.

Zapadni lideri osudili su Putinovu nuklearnu retoriku, nazvavši je opasnom eskalacijom i „zveckanjem oružjem“.