Nemačka želi da klimatski gubici budu na dnevnom redu pregovora u UN

Nemačka želi da klimatski gubici budu na dnevnom redu pregovora u UN

BERLIN – Nemačka želi da se na ovogodišnjim klimatskim pregovorima Ujedinjenih nacija razgovara o ogromnoj ekonomskoj šteti koja je posledica globalnog zagrevanja, rekao je u petak nemački ministar spoljnih poslova, piše Asošijeted pres.

Ugrožene zemlje već dugo zahtevaju da veliki zagađivači budu odgovorni za efekte koje njihove emisije gasova staklene bašte imaju širom sveta, uključujući razaranja izazvana ekstremnim vremenskim prilikama i porastom nivoa mora kao rezultat porasta globalnih temperatura.

Ali bogate nacije koje čine većinu emisija koje zagrevaju planetu od početka industrijske ere u velikoj meri su se protivile naporima da se formalno raspravlja o pitanju „gubitaka i štete“ iz straha da će možda morati da plate klimatske reparacije.

Prošlogodišnji pregovori UN o klimi u Glazgovu nisu uspeli da postignu dogovor o osnivanju posebnog fonda za gubitke i štetu.

Govoreći nakon sastanka sa svojim kolegom iz Pakistana, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da su nedavne razorne poplave u toj južnoazijskoj zemlji pokazale „kakve dramatične posledice klimatska kriza ima u svim regionima“.

„Kao jedna od najteže pogođenih zemalja širom sveta, Pakistan plaća visoku cenu za globalne emisije CO2“, rekao je Berbok, član ekološke partije Zelenih, novinarima u Berlinu.

„Zato će Nemačka raditi na pravičnoj podeli troškova na COP27 u Egiptu, stavljajući na dnevni red pitanje prilagođavanja klimi, ali posebno i pitanje gubitka i štete“, rekla je ona.

Nemački izaslanik za klimu, bivša šefica Grinpisa Dženifer Morgan i čileanska ministarka životne sredine, Maisa Rohas, dobili su zadatak da pronađu zajednički jezik među nacijama uoči pregovora UN o klimi sledećeg meseca u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik.

Nemačka takođe daje Pakistanu dodatnih 10 miliona evra pomoći za poplave, povećavajući svoju ukupnu posvećenost na 60 miliona evra, rekao je Berbok.

Pakistanski ministar spoljnih poslova Bilaval Buto Zardari rekao je da su „biblijske poplave“ pogodile 33 miliona ljudi i da je u jednom trenutku trećina zemlje bila pod vodom. Mnogi putevi, bolnice i farme u Pakistanu su uništeni.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u petak da je Pakistan „na ivici katastrofe javnog zdravlja“ zbog rizika od bolesti poput kolere, malarije i denga groznice, dok je neuhranjenost takođe skočila nakon poplava.