Kalifornijski surfer udario ajkulu u glavu, preživeo napad

Kalifornijski surfer udario ajkulu u glavu, preživeo napad

ARCATA, Kalifornija – 31-godišnji surfer u severnoj Kaliforniji oporavlja se nakon napada ajkule koji je ostavio jezive ujede na njegovoj desnoj butini i nozi, piše Asošijeted pres.

Džaredu Trejnoru nije bilo jasno da li ga je foka ili ajkula oborila sa daske tokom nedeljnog izleta na Bič Sentervil, rekao je on za list Tajms-Standard u okrugu Humbolt. Životinja je imala desnu nogu i dasku stegnutu u čeljustima, rekao je.

Pod vodom je iskusni surfer jednom rukom uhvatio napadačevo telo i slobodnom nogom ga šutirao po glavi dok ga nije pustila i otplivao, rekao je on. Trejnor se vratio na plažu gde je drugi surfer imao mobilni telefon kojim su zvali pomoć.

„Ne sećam se prvog kontakta“, rekao je on za novine. „To se dogodilo tako brzo.“

Hirurzi su mu zatvorili otvorene rane, koje su se protezale skoro 48 centimetara ili dužine usta ajkule.

Fotografije Trejnora koji se oporavlja i njegove ranjene noge postavljene su na Instagram nalog The Shop, prodavnice za surfovanje u Arcati. Njegova sestra Hejli Martino rekla je u GoFundMe objavi za prikupljanje sredstava da je njenog brata ujela velika bela ajkula.

Okrug Humbolt je imao 16 napada ajkula od 1960. godine, prema članku iz 2017. u The Sacramento Bee.

2020. kajakaš je za dlaku izbegao veliku belu ajkulu u Shelter Cove-u okruga Humboldt.

Dobrovoljno vatrogasno odeljenje Ferndale potvrdilo je u objavi na društvenim mrežama da je u pitanju ugriz ajkule.

„Koliko se sećamo našeg članstva, nismo imali ovakav incident. Ovo je podsetnik da postoji mnogo opasnosti kojih treba da budete svesni kada ste na plaži“, navodi se u objavi.