Premijer Grčke: EU da kazni Tursku jer je pomogla Rusiji

Premijer Grčke: EU da kazni Tursku jer je pomogla Rusiji

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je u petak da će novi paket sankcija Evropske unije kazniti Tursku ako pomogne Rusiji da zaobiđe ograničenja, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na CNN Grčka.

„Postoje okvirne odluke Evropskog saveta koje mu dozvoljavaju da pribegne takvim (sankcijama) ako Turska pređe crvene linije“, rekao je Micotakis novinarima odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja sankcija Turskoj.

„Pored toga, želim da istaknem još jednu dimenziju razgovora u vezi sa sankcijama: na osnovu osmog paketa sankcija, koji su već odobrili Evropski savet i Evropska komisija, po prvi put postoji mogućnost da se uvede sankcije turskim fizičkim i pravnim licima, koji će biti identifikovani kao prekršioci sankcija Rusiji kroz izvoz evropskih proizvoda u Rusiju preko Turske“, dodao je on.

Grčki premijer je takav mehanizam nazvao „korak u dobrom pravcu“ u trenutku kada „postoji velika zemlja koja suštinski zaobilazi sankcije na štetu ostatka Evropske unije“.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prethodnog dana pozvao svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da se bori protiv bilo kakvih „zaobilaznih puteva” po pitanju sankcija.

Podsetimo, Savet Evropske unije je u četvrtak odobrio odluku o uvođenju novog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji kao odgovor na rusku nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija.

Evropska unija je takođe odobrila odluku o uvođenju sankcija protiv još 30 fizičkih i sedam pravnih lica u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

Pošto je Turska odbila da uvede sankcije Rusiji i nastavila da komunicira sa ruskim zvaničnicima, na Zapadu su postojale sumnje i nepotvrđeni izveštaji da Ankara možda pomaže Moskvi da zaobiđe režim sankcija uveden invazijom na Ukrajinu u punom obimu.