Estonija: Rusija neće koristiti nuklearno oružje

Estonija: Rusija neće koristiti nuklearno oružje

Rusija neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, jer to ne bi bilo vojno „razumno“, rekla je novinarima u petak pukovnik Margo Grosberg iz vojno-obaveštajnog centra estonske vojske. Ipak, zapadni stručnjaci i političari su se više puta pozivali na upozorenja o nuklearnom ratu.

„Naglašavam da u vojnom smislu upotreba ove vrste oružja nije ni na koji način razumna, ne bi postigla efekat“, rekao je Grosberg, prenosi estonski emiter ERR. Međutim, usred izveštaja u britanskim medijima da se Moskva sprema za vežbe u kojima učestvuju njene nuklearne snage, on je dodao da se „nuklearna pretnja mora imati na umu, ali ona nije mnogo velika“.

Kremlj je odbacio britanski izveštaj, rekavši da neće učestvovati u „nuklearnoj retorici“ sa Zapadom.

Razgovori o mogućem ruskom nuklearnom udaru na Ukrajinu su poslednjih nedelja dostigli vrhunac u zapadnim medijima, a američki špijuni, diplomate i sam predsednik Džo Bajden razmatraju takav udar kao realnu mogućnost. Govoreći na prikupljanju sredstava u Vašingtonu u četvrtak uveče, Bajden je izjavio da „imamo direktnu pretnju upotrebom nuklearnog oružja ako se stvari u stvari nastave putem kojim idu“, upozoravajući da bi nuklearna detonacija dovela do „ Armagedon.”

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je u četvrtak NATO da pokrene „preventivne udare“ na Rusiju tokom diskusije o nuklearnom oružju. Dok su pomoćnici Zelenskog kasnije rekli da ukrajinski predsednik nije mislio na nuklearne napade, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ta izjava predstavlja pokušaj da se izazove svetski rat, što bi dovelo do „nesagledivih katastrofalnih posledica“.

Trenutna ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja u slučaju početnog nuklearnog udara na njenu teritoriju ili infrastrukturu, ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem. Pre nego što su ove nedelje četiri bivša ukrajinska regiona uključena u sastav Ruske Federacije, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će braniti ove zemlje „svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“.