Holandija će zatvoriti najveće evropsko nalazište gasa uprkos energetskoj krizi

Holandija će zatvoriti najveće evropsko nalazište gasa uprkos energetskoj krizi

Holandija neće nastaviti da eksploatiše gasno polje u Groningenu zbog zemljotresa koje je izazvalo, a koji su pogodili stanovnike te oblasti.

Ovo je izjavio premijer Mark Rute, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

Groningen je jedno od najvećih gasnih polja na svetu i najveće u Evropi. To bi potencijalno moglo da zameni isporuke gasa iz Rusije.

Ogromno gasno polje u Holandiji nekada je proizvodilo više od 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je ekvivalentno 10% potrošnje u EU.

Groningen je zabeležio prve manje zemljotrese 1986. godine. Od tada su se dogodile stotine drugih. Iako se većina njih može otkriti samo posebnim instrumentima, 2012. godine pokrajinu je pogodio zemljotres jačine 3,6 stepeni Rihterove skale, koji je doveo do hiljada tužbi za imovinsku štetu.

Od 2014. holandska vlada je uvela sve strožija ograničenja proizvodnje sa terena, a proizvodnja je pala sa 54 milijarde kubnih metara u 2013. na očekivanih 4,5 milijardi kubnih metara ove godine.

Rute je rekao novinarima da ne želi da nastavi razvoj gasnog polja Groningen, ali je dodao da su se lideri EU na sastanku u Pragu složili da „moramo da snizimo cene gasa“ pre nego što su u petak razgovarali o energetskoj krizi.

Predviđeno je da se predstavnici zemalja EU sastanu u Pragu 11-12. oktobra na neformalnom energetskom savetu. Nove mere za rešavanje energetske krize mogle bi da budu uvedene u narednih nekoliko nedelja, uključujući mere usmerene direktno na visoke cene gasa.

Što se tiče Holandije, Rute je rekao da će računi biti smanjeni „ograničavanjem cena za pojedinačna domaćinstva na određenu količinu redovnog korišćenja gasa i električne energije“.

Podsetimo, šefica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen izvestila je da su skladišta gasa EU uoči zime popunjena 90 odsto.