F1: Pripreme za Veliku nagradu Japana 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Japana 2022

Fernando Alonso je postavio tempo tokom kišnog prvog treninga za Veliku nagradu Japana, stavljajući svog Alpine ispred Ferari para Karlosa Sainza i Šarla Leklera.

S obzirom da se F1 vraća u Suzuku prvi put od 2019. godine, jaka kiša je dočekala vozače uoči otvaranja 60-minutne sesije. Iako je došlo do prekida u uslovima kako je akcija počela, Pirellijeve mokre i srednje gume su bile u upotrebi sve vreme.

Kevin Magnusen i domaći favorit Juki Cunoda bili su prvi koji su se pojavili kada se upalilo zeleno svetlo na kraju pit lejna, a uskoro im se pridružila polovina terena da skupe nešto ranije na mokrim gumama i da se uključe.

Međutim, nakon nekoliko krugova, Leclerc je izvestio da je staza spremna za srednje i, oko pola sata, vozači su prešli na zeleno označenu gumu. Usledio je 10-minutni period poboljšanja, pre nego što je stigao još jedan tuš i još jednom natopio stazu.

Džordž Rasel je predvodio Mercedesov jedan-dva na drugom treningu u Suzuki zbog kiše, a Britanac je bio na vrhu tabele ispred timskog kolege Luisa Hamiltona i lidera šampionata Maksa Ferštapena.

Timovi su još jednom dočekani sa vlažnim uslovima na Suzuki, jer je kiša nastavila da pada, što je dovelo do toga da su vozači ostali u boksu na početku sesije. Ali nakon što su se pojavili, u prvih pola sata 90-minutnog treninga Hamilton je vodio sa vremenom od 1 m 49.489 s.

Sa još sat vremena, Hamilton i Rasel su postali prvi vozači koji su prešli sa mokrih guma na srednje, što je dovelo do toga da je par Mercedesa trgovao najbržim krugovima kako su se uslovi na stazi poboljšali.

Na kraju, Rasel je bio taj koji je pobedio u nadmetanju između para, postavljajući vreme od 1m 41.935s što je bolje od Hamiltonovog pokušaja za 0.235s.

Lider šampionata Maks Ferštapen bio je treći najbrži – 0.851s iza Rasela – sa timskim kolegom Serhiom Perezom koji je zaokružio prva četiri.

Kevin Magnusen – čiji timski kolega Mik Šumaher nije učestvovao u sesiji nakon što se udario u barijeru na kraju FP1 – nastavio je svoju dobru formu u petak, sa petim najbržim vremenom ukupno.

Karlos Sainz je bio šesti najbrži ispred svog sunarodnika Fernanda Alonsa – koji je bio najbrži u FP1 – na sedmom mestu, dok je njegov saigrač iz alpskog tima Esteban Ocon bio niži u rangu na devetom mestu.

Bila je to dobra sesija za Alfa Romeo, sa Valterijem Botasom – koji je pobedio na Suzuki 2019. – osmi najbrži, sa timskim kolegom Džouom Guanjuom, na 10. mestu.

Šarl Lekler je postavio dovoljno dobro vreme za 11. ispred dvojca Vilijams Nikolasa Latifija i Aleksa Albona, koji su bili 12. odnosno 13. u vremenskoj tabli.

Domaći favorit Juki Cunoda je pao u P14, ispred četvorostrukog pobednika Velike nagrade Japana Sebastijana Fetela, na 15. mestu.

Meklaren dvojac Lando Noris i Daniel Rikardo bili su 16. odnosno 17. ispred Lensa Strola u P18, dok je AlphaTauri Pjera Gazlija bio poslednji od trkača na P19.

Na sesiji nije bilo crvenih zastavica, iako smo videli vozače – uključujući Leklera i Cunodu – kako se probijaju kroz šljunak dok su se borili sa teškim uslovima.

Raspored preostalih događaja tokom vikenda:

Subota 8.10.2022

  • Trening 3: 05:00 – 06:00 CEST
  • Kvalifikacije: 08:00 – 09:00 CEST

Nedelja 9.10.2022

  • Trka: 07:00 CEST

Pratite Veliku nagradu Japana na portalu OKVIR.