Predsednik Litvanije: Ukrajini je potrebna naša podrška ne sutra, već danas

Predsednik Litvanije: Ukrajini je potrebna naša podrška ne sutra, već danas

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda istakao je potrebu za većom podrškom Ukrajini u svetlu nedavnih odluka o nezakonitoj aneksiji ukrajinskih teritorija i mobilizaciji u Ruskoj Federaciji.

Kako prenosi „Evropska istina”, on je to rekao po dolasku na samit EU u Pragu.

„Moramo više da podržimo Ukrajinu, posebno nakon nedavnih odluka, organizovanja takozvanih „referenduma“, mobilizacije. Ukrajini je potrebna naša podrška ne sutra, Ukrajini je potrebna naša podrška danas, upravo sada. I mi smo spremni da to pružimo. podrška“, rekao je Nauseda.

Odgovarajući na pitanje o maksimalnoj ceni gasa, litvanski predsednik je rekao da će lideri razgovarati o ovom pitanju, međutim, prema njegovim rečima, „glavno pitanje je tu“. Istovremeno, on je mislio na piket proukrajinskih aktivista koji traže da se ukine pravo veta u EU i da se Ukrajini daju zapadni tenkovi.

Osim toga, Nauseda je reagovao na Bajdenove izjave o rastućoj pretnji nuklearnim udarom.

„Pre svega, potrebno nam je kredibilno odvraćanje. Takvo da režim Kremlja nema želju da testira našu sposobnost da odgovorimo. Dakle, odvraćanje, odvraćanje i više odvraćanja“, rekao je on, ističući da Zapad ne treba da dozvoli Kremlju da manipulisati sobom.

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden je uporedio aktuelne nuklearne pretnje Kremlja sa karipskom krizom šezdesetih godina prošlog veka, upozoravajući na rizik od sudara sa „Armagedonom”.