Na američkim aerodromima uvedeni skriningi za ebolu

Na američkim aerodromima uvedeni skriningi za ebolu

Svi avio-putnici koji putuju u SAD koji su nedavno posetili Ugandu biće testirani na simptome virusa ebole, saopštio je Stejt department, napominjući da će putnici biti preusmereni na nekoliko glavnih aerodroma radi pregleda usred rastuće epidemije u toj afričkoj zemlji.

Počevši od kasnije ove nedelje, putnici bilo koje nacionalnosti, uključujući američke državljane, biće preusmereni na jedan od pet aerodroma širom zemlje kako bi bili podvrgnuti „novim slojevima pregleda“ ako su posetili Ugandu u poslednjih 21 dan, objavili su zvaničnici u četvrtak.

Iako je Stejt department saopštio da u poslednjoj epidemiji nije otkriven nijedan slučaj ebole izvan Ugande i da je rizik za Amerikance i dalje „nizak“, čini se da je odluka doneta iz predostrožnosti.

Zdravstvene vlasti u toj afričkoj zemlji proglasile su vanredno stanje zbog ebole krajem septembra nakon prvog smrtonosnog slučaja u toj afričkoj zemlji posle nekoliko godina. Od tada je otkriveno najmanje 60 potvrđenih i verovatnih infekcija, a za to vreme je od virusa umrlo 28 ljudi, uključujući nekoliko zdravstvenih radnika.

Prema jednom američkom zvaničniku kojeg citira Hil, putnici koji su nedavno bili u Ugandi mogu da očekuju proveru temperature i da popune „zdravstveni upitnik“ o eboli. Od njih će biti zatraženo da daju kontakt informacije u slučaju da se slučaj otkrije u SAD, nadajući se da će to pomoći u otkrivanju porekla infekcije. Nejasno je koliko dugo će projekcije ostati na mestu.

Ebola se prvenstveno širi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaražene osobe ili životinje, kao i predmetima koji nose patogen. Simptomi uključuju ozbiljnu temperaturu i gastrointestinalne probleme, glavobolje, bolove u zglobovima i mišićima, kao i unutrašnje i spoljašnje krvarenje. Stope smrtnosti od retkog virusa premašile su 90% u nekim prethodnim epidemijama, iako se smatra da su ishodi snažno vezani za kvalitet medicinske nege koju pacijent dobija.