Kako se približava kongres Kineske komunističke partije, ublažava se politika COVID-a

Kako se približava kongres Kineske komunističke partije, ublažava se politika COVID-a

PEKING – Sve veći ekonomski danak kineske politike nulte tolerancije na COVID-19 podiže nadu investitora da bi Peking konačno mogao da počne da postavlja temelje za težak epidemiološki i politički zadatak promene kursa nakon ovomesečnog kongresa Komunističke partije.

Nije jasno da li će kongres vladajuće stranke od 16. oktobra baciti bilo kakvo svetlo na ublažavanje strogih mera za gašenje svih domaćih epidemija COVID-19, umesto da pokušava da živi sa pandemijom. Svaka promena, predviđaju ekonomisti i investitori, podrazumevala bi postepene korake za ponovno otvaranje najranije od prve polovine 2023. godine.

Suočavanje sa izazovima preokretanja jednog od najtežih svetskih režima COVID-a zahtevalo bi jasan vremenski okvir i strategiju za dopunske vakcine u zemlji od 1,4 milijarde ljudi koja je krenula svojim putem u vakcinaciji, kažu stručnjaci za zarazne bolesti i vakcine.

Ovaj pristup je skoro zatvorio njene granice za putovanja i doveo do nepredvidivih zatvaranja velikih gradova, gušeći drugu po veličini svetsku ekonomiju i izazivajući bes i frustraciju među mnogim građanima.

Si Đinping, za koji se očekuje da će obezbediti presedan treći liderski mandat na kongresu koji se održava svakih pet godina, ponovio je da je politika nulte COVID-19 „tačna i efikasna“ tokom junske posete Vuhanu, centralnom kineskom gradu u kojem se COVID-19 pojavio 2019. .

„U svakom razgovoru koji smo vodili o makro izgledima Azije, pitanje broj jedan koje investitori imaju je kada će se Kina ponovo otvoriti i kako bi izgledala mapa puta“, napisali su ekonomisti Morgan Stenlija u istraživačkoj belešci prošle nedelje.

„Mislimo da će do ponovnog otvaranja doći, jer je strog pristup upravljanju COVID-om doveo do izazova znatno slabijeg rasta prihoda i naglog porasta nezaposlenosti mladih – ishoda koji su u suprotnosti sa političkim ciljem zajedničkog prosperiteta.

Analitičari Goldman Saksa predviđaju da će Kina početi da relaksira politiku u kvartalu april-jun.

Kina je u više navrata prilagođavala implementaciju nulte-COVID-a, ali nije opisala izlazak iz politike koja nastoji da obuzda svaku epidemiju, što državni mediji hvale kao da pokazuje superiornost kineske uprave nad onom na Zapadu.

Nulti COVID-19, iako remetilački, zadržao je stope smrtnosti i infekcije na minimalnom nivou, što bi moglo uveriti javnost da bi pripreme za postepeno ponovno otvaranje omogućile Kini da izbalansira ekonomske probleme i rizike od COVID-a.

Ali kineska populacija, najveća na svetu, ima malo prirodnog imuniteta s obzirom na rigoroznu politiku zadržavanja.

Pre nego što Kineze izlože novom riziku od COVID-a, vlasti moraju pripremiti zdravstveni sistem sa velikom nejednakošću u geografskoj distribuciji resursa za nagli porast infekcija i prilagoditi njegove poruke ljudima koji su navikli na ekstreme nultog COVID-a.

Kina ima devet domaćih vakcina protiv COVID-a odobrenih za upotrebu, više nego bilo koja druga zemlja. Ali nijedna nije ažurirana da bi ciljala varijantu Omicron sa visokom infekcijom, kao što Pfizer-BioNTech i Moderna imaju za pojačivače u mnogim razvijenim zemljama.

Vlasti nisu odobrile nijednu inozemnu vakcinu COVID-a. Nedavna studija je pokazala da su najrasprostranjenije injekcije u Kini bile efikasne u sprečavanju teških slučajeva i smrti, ali su pokazale nižu efikasnost protiv varijante Omikrona.

Domaće mRNA vakcine u razvoju nisu dobile zeleno svetlo u zemlji, ali je Indonezija prošle nedelje rekla da je odobrila hitnu upotrebu mRNK vakcine koju je razvila kineska kompanija Valvak Biotechnologi Co Ltd.

Rukovodioci tri kineska proizvođača vakcina rekli su Rojtersu da je ključna neizvesnost da li će regulatori dozvoliti brze mogućnosti za nove vakcine kao što je Kina učinila 2020. odobravanjem hitne upotrebe pre nego što se generišu podaci o efikasnosti iz velikih kliničkih ispitivanja.

Bez brzog praćenja, kandidatima koji su započeli klinička ispitivanja ove godine nedostajali bi podaci da traže odobrenje do kraja godine, rekao je jedan izvršni direktor, koji je, kao i drugi, tražio da ne bude imenovan s obzirom na osetljivost pitanja.

Za one koji kasne, čije se vakcine suočavaju sa nepredvidljivošću buduće mutacije virusa dok se kreću dugim regulatornim putem, „velike su šanse da nikada nećete pratiti varijante ili regulatorni proces“, rekao je drugi izvršni direktor.

Dvojica rukovodilaca izrazila su skepticizam da li će regulatori dozvoliti novim kandidatima da preskoče ispitivanja u ranoj fazi na nevakcinisanim ljudima, grupi koju je sve teže okupiti, iako je veća verovatnoća da će se takvi snimci koristiti kao pojačivač.

Nacionalna zdravstvena komisija i Nacionalna administracija za medicinske proizvode nisu odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Tajming svakog pokretanja pojačivača je takođe ključan.

„Ako sada pojačate sve, ali ne morate da izađete mnogo meseci, to je verovatno prerano. Želite da dobijete pojačivač u pravo vreme“, rekao je Benjamin Covling, epidemiolog sa Univerziteta u Hong Kongu.

„Ono što nisam video na kopnu je taj opšti plan i ukupni vremenski okvir.

Mnoge zemlje nude druge injekcije. Kineski CDC saopštio je u septembru da je potreban pravovremeni drugi pojačivač za bezbedan izlazak iz pandemije. Vlada dozvoljava samo jedan pojačivač.

Neki stručnjaci preporučuju uvoz zapadnjačkih hitaca i ubrzavanje razvoja domaćih alternativa, uključujući udarce za ciljanje Omikrona.

„Kina bi trebalo da uveze ili razvije veoma efikasnu vakcinu što je pre moguće“, rekao je Zuofeng Zhang, profesor epidemiologije na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu.

Kauling je rekao da bi snimke zapadne proizvodnje i kandidati razvijeni u Kini koji pokazuju obećavajuće podatke takođe pružili više opcija i pomogli u ublažavanju neodlučnosti u vezi sa vakcinom, što je glavni razlog zašto stopa vakcinacije kod starijih ostaje ispod kineskog nacionalnog proseka.