IAEA: Murašov neće nastaviti da radi u Zaporožskoj nuklearki

IAEA: Murašov neće nastaviti da radi u Zaporožskoj nuklearki

Ihor Murašov, generalni direktor ukrajinske Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), neće nastaviti da radi u elektrani, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u saopštenju objavljenom na njenom sajtu, prenosi Ukrinform.

„IAEA razume da je gospodin Murašov sada sa svojom porodicom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina i da neće nastaviti sa svojim dužnostima u ZNPP. Još nije jasno ko će ga zameniti u ovoj ulozi“, navodi agencija.

Kako se navodi u saopštenju, generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi pozdravio je oslobađanje Murašova. Ostao je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim organima kako bi doprineli njegovom oslobađanju.

Grosi će otputovati u Kijev, a zatim u Moskvu kasnije ove nedelje kako bi nastavio svoje konsultacije u cilju „dogovaranja i implementacije zaštitne zone nuklearne bezbednosti i bezbednosti oko ZNPP što je pre moguće“.

Murašova su 30. septembra zadržali Rusi na putu od fabrike do Enerhodara. Službeno lice se nalazilo u svom vozilu kada je zaustavljen, iznet je iz automobila i sa povezom očiju odvezen u nepoznatom pravcu. U odgovoru na zahtev da se da objašnjenje u vezi sa hvatanjem Murašova, ruska strana je obavestila IAEA da je on „privremeno priveden“.

3. oktobra Murašov je pušten iz zatočeništva.