Merkelova je dobila nagradu UN za izbeglice

Merkelova je dobila nagradu UN za izbeglice

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel ove godine će dobiti Nansenovu nagradu – godišnju nagradu za ljudska prava Kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Ovo je u utorak izvestio UNHCR, piše „Evropska istina“.

Svake godine nagrada, koja nosi ime norveškog istraživača, naučnika, diplomate i humanitarca Fritjofa Nansena, dodeljuje se pojedincu, grupi ili organizaciji koja je učinila sve da zaštiti izbeglice, interno raseljena lica ili lica bez državljanstva.

Pod vođstvom Angele Merkel, Nemačka je primila više od 1,2 miliona izbeglica i tražilaca azila 2015. i 2016. godine — usred sukoba u Siriji i smrtonosnog nasilja na drugim mestima. Merkelova je za to dobila nagradu.

„Pomagajući više od milion izbeglica da prežive i oporave se, Angela Merkel je pokazala veliku moralnu i političku hrabrost“, rekao je Filipo Grandi, visoki komesar UN za izbeglice.

Komisija za nagradu je saopštila da je priznala „liderstvo, hrabrost i saosećanje bivše savezne kancelarke Merkel u obezbeđivanju zaštite stotina hiljada očajnih ljudi“, kao i njene napore da pronađe „održiva dugoročna rešenja“ za one koji su tražili sigurnost.

Podsetimo, Merkelova je u junu nagovestila da je njena ostavka sa mesta šefa vlade mogla da utiče na odluku Vladimira Putina da pokrene rusku invaziju u Ukrajini u punom obimu.