Mediji: Putin je poslao „nuklearni voz“ na liniju fronta, verovatna testiranja oružja

Mediji: Putin je poslao „nuklearni voz“ na liniju fronta, verovatna testiranja oružja

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin verovatno planira da testira nuklearno oružje u blizini Ukrajine – u tu svrhu je usmerio takozvani „nuklearni voz“ u pravcu linije fronta, prenosi Tajms, kako piše „Evropska istina“.

Vladimir Putin je jasno stavio do znanja da je spreman da upotrebi nuklearno oružje za odbranu Rusije, a tenzije su porasle od njegove aneksije četiri žestoko suprotstavljena regiona Ukrajine.

A sada se kroz centralnu Rusiju kreće konvoj oklopnih transportera BPM-97 i druge vojne opreme, kako je javio u Telegramu proruski kanal Ribar.

Sofisticirana oprema, koja uključuje protivminsko oružje, navodno pripada 12. glavnoj upravi ruske armije, koja upravlja centralnim skladištima nuklearnog oružja.

Poljski vojni analitičar Konrad Muzika napominje da je ovaj voz odgovoran za nuklearnu municiju, njeno skladištenje, održavanje, transport i isporuku relevantnim jedinicama.

To bi moglo značiti da se nuklearno oružje odvodi na front, ili bi to mogao biti pokušaj Putina da zapreti i zastraši Zapad.

Musica je tvitovao o slici voza: „Da li to znači da ovaj video prikazuje pripreme za nuklearnu eksploziju? Ne baš. Postoje i druga uverljivija objašnjenja.“

Prema njegovom mišljenju, to može biti poruka sa Zapada ili vojna oprema može da se koristi u obrazovne svrhe.

Kako navodi britansko izdanje, NATO je već upozorio svoje saveznike na moguće nuklearne testove Ruske Federacije u blizini granice sa Ukrajinom.

Kako je saopšteno, obaveštajci NATO-a su upozorili saveznike na moguću rusku probu supertorpeda Posejdon opremljenog nuklearnim punjenjem.

Podsetimo, britanski ministar odbrane Ben Volas smatra krajnje malo verovatnim da će ruski predsednik Vladimir Putin upotrebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine, ali ističe da se Putin ponaša „iracionalno“.

Kao što znate, Putin je posle najave delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji još jednom zapretio zapadnim zemljama upotrebom nuklearnog oružja.

Zapadni lideri osudili su Putinovu nuklearnu retoriku, nazvavši je opasnom eskalacijom i „zveckanjem oružjem“.