Francuski gradovi neće prenositi Svetsko prvenstv u Kataru

Francuski gradovi neće prenositi Svetsko prvenstv u Kataru

Brojni veliki francuski gradovi, uključujući glavni grad Pariz, neće prenositi utakmice sa Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. na ogromnim ekranima na javnim površinama, u okviru protesta protiv domaćina turnira Katara.

Katar će postati prva arapska nacija koja će dočekati fudbalsku reprezentaciju kada bude domaćin Svetskog prvenstva od 20. novembra do 18. decembra.

Približavanje turniru zasjenjeno je kritikama na račun ljudskih prava u Kataru.

U prošlogodišnjem izveštaju lista Gardijan navodi se da je više od 6.500 radnika migranata umrlo u toj zalivskoj državi otkako joj je dodeljeno pravo domaćina Svetskog prvenstva 2010.

Katar je oštro demantovao te brojke, ali je sproveo reforme u svom sistemu rada u nastojanju da poboljša uslove za migrante.

Gradonačelnici nekoliko francuskih gradova sada su rekli da „ekološka i humanitarna pitanja” znače da ne treba da stvaraju atmosferu slavlja za navijače koji žele da gledaju turnir, na kojem će Francuska biti branilac titule.

„Bila bi farsa ako bismo bili saučesnici u humanitarnim i ekološkim zloupotrebama koje oličava ovo Svetsko prvenstvo“, rekao je gradonačelnik Bordoa Pjer Hurmik u ponedeljak, a citira Rojters.

„Bilo bi zaista teško napraviti žurku, a zaboraviti leševe i humanitarnu situaciju u aberaciji koja je Svetsko prvenstvo u Kataru.

Zvaničnik je dodao da bi bilo „neprikladno“ slaviti Svetsko prvenstvo koje se održava na klimatizovanim stadionima u Kataru dok su građani širom Francuske suočeni sa energetskom krizom.

Levičarski gradonačelnici francuskih gradova Lila, Strazbura i Remsa su među onima koji su na sličan način odbili turnir, dok je zamenik gradonačelnika Pariza Pjer Rabadan rekao za AFP da prestonica neće postavljati javne prostore za gledanje.

„Za nas nije bilo reči o postavljanju prostora za veliki ekran iz nekoliko razloga: prvi su uslovi u kojima je ovo Svetsko prvenstvo organizovano, kako sa aspekta životne sredine, tako i sa socijalnog aspekta“, rekao je Rabadan. „Druga je činjenica da se to dešava u decembru.

Protesti protiv Katara proširiće se i na igrače na terenu na Svetskom prvenstvu.

Proizvođač dresova za Dansku prošle nedelje je otkrio da će tim igrati u „ublaženim“ verzijama svojih dresova u znak neslaganja.

Kapiteni nekoliko evropskih timova takođe planiraju da nose dugine trake na rukama u znak podrške LGBT pokretu, mada ostaje da se vidi da li će FIFA dozvoliti taj gest.