Orban: Nećemo zaboraviti da gas stiže do nas preko Srbije

Orban: Nećemo zaboraviti da gas stiže do nas preko Srbije

Viktor Orban izjavio je, odgovarajući na pitanje o prilivu migranata i kako može da se rastereti ruta Zapadnog Balkana, da bi odbrambena granica trebalo da se spusti još niže u odnosu na srpsko-mađarsku granicu, kao i da bi one koji ilegalno borave trebalo vratiti odakle su došli, što, kako je rekao, iziskuje pomoć Evropske unije.

„Tri stvari treba da se urade; prva da pomerimo što južnije odbrambenu liniju kroz koju je nemoguće proći. Sada je ta linija na srpsko-mađarskoj granici. To uopšte nije dobro za Srbiju, nismo ni mi srećni zbog toga. Trebalo bi ići sve južnije, ali korak po korak“, rekao je Orban.

Mađarski premijer je podvukao da bi trebalo u tom smislu da se ojača srpsko-makedonska granica.

„S druge strane, one koji borave ilegalno u našim zemljama moramo vratiti tamo odakle su došli, a to iziskuje jako mnogo posla i mnogo novca, što bi EU trebalo da preuzme na sebe. To je zajednički interes svih zemalja EU“, rekao je Orban.

Govoreći o energetici, Orban je rekao da dok god Mađarska ima gasa, imaće ga i Srbija.

„Mađari treba da budu u dobrom prijateljstvu sa Srbijom jer je to naš fundamentalni interes, treba da gledamo na Srbiju kao najvažnijeg partnera za Mađarsku. Zato težimo najtešnjoj saradnji sa Srbijom, zahvalni smo Srbiji, kroz koju nesmetano prolazi cev (Balkanski tok). To je ozbiljan prijateljski gest. Imamo dovoljno gasa za pet ili šest meseci da sve funkcioniše“, rekao je Orban.

Poručio je da sve dok Mađarska ima dovoljno gasa, imaće ga i Srbija.

„Mi ćemo pomoći, nećemo zaboraviti da gas stiže do nas preko Srbije“, zaključio je Orban.