Nemačka ministarka odbrane u poseti Ukrajini

Nemačka ministarka odbrane u poseti Ukrajini

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht u subotu je iznenađujuće posetila crnomorski lučki grad Odesu, obećavajući da će u narednim danima pružiti više vojne pomoći Ukrajini, uključujući dugo obećani kopneni PVO sistem Iris-T SLM.

„Za nekoliko dana isporučićemo veoma moderan PVO sistem IRIS-T“, najavila je ona posle sastanka sa ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikovom.

Berlin je prvobitno obećao još u junu da će Kijevu poslati najmanje jednu jedinicu Iris-T besplatno, ali Ukrajina navodno želi najmanje desetak i ponudila je da kupi ostatak direktno od proizvođača, iako nemačke oružane snage tek treba da ih dobiju. sami sistemi.

Samo Nemačka je poslala u Ukrajinu oružje u vrednosti od najmanje 711 miliona dolara, uključujući višestruke isporuke samohodnih protivavionskih topova Gepard i haubica PzH 2000, od ​​početka sukoba krajem februara.

Kijev je, međutim, više puta kritikovao Berlin zato što navodno ne čini dovoljno i odbija da mu obezbedi borbene tenkove Leopard i borbena vozila pešadije Marder. Kancelar Olaf Šolc je u avgustu obećao da će nemačka „najmodernija i najefikasnija oprema“ biti isporučena Ukrajini „uskoro“, misleći na sisteme Iris-T i artiljerijske radare Kobra, ali ne i tenkove.

Berlin tvrdi da nijedna druga zemlja do sada nije poslala moderne tenkove, a Lambreht je u subotu ponovio da je Nemačka „uvek jasno stavljala do znanja da nećemo ići sami u ovoj oblasti“ kako bi izbegla „eskalaciju“. Umesto toga, Berlin je ponudio trećim zemljama, poput Grčke, Slovačke, Slovenije, Češke i Poljske, da prenesu svoje zalihe hardvera iz sovjetskog doba u Ukrajinu u zamenu za moderno nemačko oružje.

Moskva je dugo kritikovala isporuke oružja, tvrdeći da one samo produžavaju sukob i povećavaju rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.