SAD ne veruju da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini

SAD ne veruju da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini

Rusija neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, uprkos pretnjama da će to učiniti ako bude napadnuta, rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin Faridu Zakariji sa CNN-a u intervjuu koji će biti emitovan u nedelju.

Tvrdeći da „nema proveravanja [ruskog predsednika Vladimira] Putina“, Ostin je odbacio nedavne izjave ruskog predsednika – uključujući upozorenje da nije „blefirao“ o svojoj spremnosti da upotrebi nuklearno oružje „da brani Rusiju i naš narod“ – kao potpuno neprikladan za globalnu supersilu.

„Ovo zveckanje nuklearnom sabljom nije ono što bismo očekivali da čujemo od lidera velikih zemalja koje imaju sposobnost“, rekao je Ostin. „Kao što je [Putin] doneo neodgovornu odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu, znate, mogao bi doneti još jednu odluku „da tamo upotrebi nuklearno oružje.

Ali trenutno ne vidim ništa što bi me navelo da verujem da je on doneo takvu odluku“, obrazložio je sekretar odbrane.

Ostin je otkrio da, iako nije bio u kontaktu sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom „proteklih dana“, on je prethodno upozorio ministra odbrane da „ne ide ovim putem i ne vodi ovu vrstu neodgovornog ponašanja“. Šojgu je više puta izjavio da ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu takvog oružja samo kada je „ugroženo samo postojanje države“, a prošlog meseca je odbacio ideju upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini kao „apsurdnu“.

Šef Pentagona je takođe odbacio Putinove „tvrdnje o aneksiji“ Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska kao „nezakonite“, ponavljajući zvanične stavove Bajdenove administracije i NATO-a o prošlonedeljnim referendumima na bivšim ukrajinskim teritorijama. Nakon što su stanovnici regiona velikom većinom glasali da postanu deo Rusije, dokumenti o njihovom pristupanju potpisani su u petak i sada čekaju ratifikaciju u parlamentu.

Vašington je više puta upozoravao Rusiju na upotrebu nuklearnog oružja, preteći „katastrofalnim“ posledicama. U međuvremenu, Ukrajina nastavlja da granatira nuklearnu elektranu Zaporožje, stavljajući svet „na ivicu nuklearne katastrofe“, po rečima predsednika ruske Državne dume Vjačeslava Volodina.

Američki zvaničnici su do sada izbegavali šta bi tačno njihov odgovor na ruski nuklearni udar podrazumevao. Predsednik Džo Bajden je samo upozorio da će Rusija postati međunarodni „parija“, nagoveštavajući da će odgovor Vašingtona zavisiti „od obima onoga što rade“. Takva upozorenja su namerno nejasna, rekli su američki zvaničnici za Vašington post prošlog meseca, i isporučuju se sa namerom da se stvori „strateška dvosmislenost“ i da Kremlj ostane na nogama u vezi sa odgovorom.