SAD izbegavaju zatvaranje „kritičnog“ priliva pomoći Ukrajini

SAD izbegavaju zatvaranje „kritičnog“ priliva pomoći Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakon o privremenoj potrošnji, izbegavajući gašenje savezne vlade do sredine decembra. Zakon o privremenom finansiranju je, međutim, u velikoj meri fokusiran na održavanje priliva vojne i druge pomoći Kijevu nesmetanim.

Predstavnički dom je u petak usvojio nacrt zakona 230-201, uglavnom partijskim glasanjem, zabranjujući 10 republikanaca koji su se pridružili demokratama u podršci zakonu. Bajden je potpisao zakon pre roka u ponoć, jedva je sprečio gašenje zbog nedostatka sredstava. Dok će privremeni paket potrošnje obezbediti finansiranje do 16. decembra, Dom i Senat će biti primorani da izađu sa novim predlogom zakona za pokrivanje troškova za narednu godinu nakon povratka sa pauze nakon izbora na sredini mandata u novembru.

Predlog zakona ne samo da sprečava gašenje, već dozvoljava još jednu ogromnu injekciju novca u ukrajinsku vojsku i ekonomiju. Odvojio bi 4,5 milijardi dolara za ukrajinsku vladu, 3 milijarde dolara za oružje i vojnu opremu i dodatna sredstva za popunu američkog oružja koje je već poslato Ukrajini, između ostalog. Ranije ove nedelje, Bela kuća je odobrila skoro 17 milijardi dolara direktne isporuke oružja Kijevu od januara.

Odredbe o Ukrajini takođe sadrže izraz u vezi sa „potencijalnim nuklearnim i radiološkim incidentima“ u zemlji, odobravajući 35 miliona dolara za takozvane napore „nuklearnog neširenja“, sa ciljem da se obezbedi i spreči „nezakonito krijumčarenje“ nuklearnih i radioloških materijala.

„Ova nova bespovratna pomoć je dodatna demonstracija poverenja SAD u Ukrajinu i podržaće kritične vladine operacije i pružiti pomoć ukrajinskom narodu koji pati u ruskom brutalnom ratu“, rekla je sekretarka finansija Dženet Jelen u saopštenju, pozivajući druge „kolege donatore da ne samo da ubrzaju svoje postojeće isplate Ukrajini, ali i da povećaju njihov obim pomoći.

Novi zakon takođe izdvaja novac za avganistanske izbeglice smeštene u Sjedinjenim Državama, kao i pojačane mere bezbednosti za američke sudnice.

Po povratku sa pauze u novembru, očekuje se da će zakonodavci pregovarati o nizu novih zakona, uključujući još jedan račun za celogodišnju potrošnju, paket ovlašćenja za odbranu i izmene izbornih zakona koji su navodno osmišljeni da spreče još jedan incident poput nereda u američkom Kapitolu u januaru 6, 2021.