Nuklearni udar na Ukrajinu bi bio napad na NATO

Nuklearni udar na Ukrajinu bi bio napad na NATO

Svaka ruska upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini bila bi ekvivalentna napadu na „sam NATO“, izjavio je u četvrtak republikanski senator Lindzi Grejem, dodajući da bi to naišlo na „katastrofalan“ odgovor.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa demokratskim senatorom Ričardom Blumentalom iz Konektikata, Grejem je primetio da u takvom napadu radijacija „ne bi bila ograničena na Ukrajinu, već biste zračili delove Evrope koji su pod zastavom NATO-a.”

„Ako taj dan ikada dođe – a nadam se i molim se da ne dođe – NATO bi trebalo da smatra [nuklearni udar] velikim delom i Sjedinjene Države kao napad Rusije na sam NATO“, rekao je on.

Ako je ruski predsednik Vladimir Putin upotrebio nuklearno oružje u Ukrajini, SAD i njeni saveznici bi morali da osmisle „ogroman“ odgovor koji bi bio „katastrofalan“ za Moskvu, rekao je Grejem.

Grejem i Blumental sazvali su konferenciju za štampu kako bi otkrili zakon koji blokira stranu pomoć bilo kojoj zemlji koja priznaje rezultate referenduma u ​​Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu, regionima koji su ranije bili deo Ukrajine, a koji su ranije ove nedelje velikom većinom glasali da postanu deo Rusije.

SAD i njihovi saveznici odbili su da priznaju rezultate, dok je Ukrajina obećala da će ponovo preuzeti svu izgubljenu teritoriju, uključujući i Krim, koji je glasao za pridruživanje Rusiji 2014. nakon puča u Kijevu koji su podržale SAD.

Iako je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski još u martu priznao da je malo verovatno da će Kijev postati deo NATO-a, on je u petak objavio da zemlja navodno podnosi ubrzanu aplikaciju za pridruživanje vojnom savezu.

Andrej Jermak, šef kabineta predsednika za Ukrajinu, i bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, ranije ovog meseca predstavili su predlog za „Kijevski bezbednosni sporazum“, sporazum u stilu NATO-a koji zahteva „bezbednosne garancije“ u vidu pozamašnih finansijskih i obaveze vojne pomoći zapadnih država garanta.

Kompakt, koji bi bio „pravno i politički obavezujući“, eksplicitno obavezuje SAD i Evropu da brane Ukrajinu „u slučaju agresije“, što ih potencijalno dovodi u direktan sukob sa Rusijom.

Putin je ranije ovog meseca obećao da će Rusija upotrebiti „sva sredstva“ koja joj stoje na raspolaganju da se odbrani u scenariju gde je ugrožen njen teritorijalni integritet.