F1: Pripreme za Veliku nagradu Singapura 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Singapura 2022

Luis Hamilton je postavio najbrže vreme na uvodnom treningu za Veliku nagradu Singapura 2022, dok su Maks Ferštapen i Šarl Lekler završili na drugom i trećem mestu.

Blistava ulična staza Marina Beja vraća se u kalendar Formule 1 posle odsustva od dve sezone, sa Maksom Ferštapenom na ivici da obezbedi svoj drugi šampionat vozača – ali mu je potrebno malo sreće i da plasman Šarl Leklerka i Serđa Pereza bude odgovarajuć. Ovo bi značilo da osvoje redom 8. i 4. mesto, ili 7. i 4. ukoliko Maks odveze najbrži krug u trci i odnese pobedu.

Sesija je bila obeležena crvenom zastavom sa 20 minuta preostalih za Lansa Strola (P8) koji je udario o prepreke levom stranom svog Aston Martina na skretanju 5, pre nego što se zaustavio i iskočio iz auta.

Sa preostalih pet minuta, Luis Hamilton je postavio meke gume da poroba osvajanje vrha tabele sa vremenom od 1:43.033s, nadmašivši Ferštapenov rezultat za 0,084s. Lekler je zaokružio prva tri mesta, sa 0.402s dužim vremenom najbržeg kruga od Hamiltona.

Serđo Perez je završio četvrti u drugom Red Bulu, 0.806 sekundi manje od tempa vodećeg, dok je Džordž Rasel bio peti za Mercedes – ostavivši Karlosa Sainza šestim dok se mučio sa balansom automobila.

Esteban Okon iz Alpine završio je sedmi dok je Alpine vozio na novim podovima u Singapuru, a Strol je bio osmi na medijumima, nakon što je propustio priliku da napravi krug na mekim gumama posle sudara u 5. krivini.

Pjer Gazli je uzeo P9 za AlphaTauri i ostavio Fernanda Alonsa i zaokružio prvih 10 u drugoj Alpini. Španac je bio zatvoren u garaži poslednjih 25 minuta zbog sumnje da mu je curio ulje iz menjača.

Sebastijan Fetel je završio 11. za Aston Martin, ispred Meklarenovog Danijela Rikarda i Valterija Botasa u P13 za Alfa Romeo.

Kevin Magnusen je završio 14. za Haasa ispred Jukija Cunode na 15. za AlphaTauri.

Aleks Albon, koji je propustio Veliku nagradu Italije zbog upale slepog creva i pretrpeo komplikacije posle operacije, vratio se na 16. mesto u FP1 za Vilijams. Džou Guanju iz Alfa Romea koristio je srednje gume da bi završio tri desetine iza tajlandskog vozača.

Mik Šumaher je zauzeo 18. za Haasa, dok je Lando Noris, sa malo flo-vis boje na desnoj strani svog automobila dok je Meklaren doneo nove bočne podloge i ažuriranje poda u Singapur, zauzeo 19. – sa Nikolasom Latifijem koji je zaokružio tabelu, 20. vozači razmaknuti za 4.059s.

Drugi trening

Karlos Sainz je bio na prvom mestu u vremenskom rasporedu tokom drugog treninga u petak za Veliku nagradu Singapura, pobedivši saigrača iz Ferarija Šarla Leklera na osvetljenoj stazi u ulici Marina Bej.

Na prvoj reprezentativnoj sesiji vikenda po povratku F1 u grad lavova, sa zalaskom sunca i reflektorima, Sainz je postavio FP2 benchmark tako što je postigao 1:42.587s na mekim gumama.

Leklerk je pratio svog timskog kolegu za nešto više od dve desetine uprkos tome što je propustio oko polovine 60-minutne sesije, dok je Ferari izvršio izmene i provere svog automobila nakon FP1 sata zbog problema sa kočnicama.

Vožnja Maksa Ferštapena je takođe bila ograničena promenama u postavci, a kasna trka na mekim pneumaticima mogla je da ga smesti samo na četvrto mesto – oko tri desetine manje od Sainzovog vremena – između Mercedesovih automobila.

Džordž Rasel je bio vodeća Srebrna strela na trećem mestu, a Luis Hamilton peti, iako su obojica iskusila kompromitovane vožnje sa mekim gumama – Rasel se žalio na „užasan” krug nakon blokade u skretanju 13 i Hamilton naišao na saobraćaj.

Esteban Okon je završio sesiju šesti za Alpine, tesno pobedivši Alfa Romea rivala Valterija Botasa u P7 i timskog kolegu Fernanda Alonsa u P8.

Serđo Perez nije uspeo da odveze ‘čist’ krug sa mekom gumom u drugom Red Bulu, završio je na devetom mestu, a vozač Aston Martina Lans Strol – koji se vratio nakon pada u FP1 – zaokružio je prvih 10.

Lando Noris je bio najbrži među Meklarenima u P11 – sedam mesta i skoro jednu i po sekundu ispred odlazećeg timskog kolege Danijela Rikarda – a sledili su ga Aston Martin Sebastijana Fetela i Haas Kevina Magnusena.

AlphaTauri je izdržao tešku sesiju, a Pjer Gasli je bio 14. nakon što je izbio požar na njegovom usisniku vazduha u motoru, dok je 17.plasirani timski kolega Juki Cunoda završio svoju sesiju ranije zbog problema sa sistemom goriva.

Vozač Vilijamsa Aleks Albon nastavio je svoj impresivan povratak od upala slepog creva i komplikacija posle operacije solidnim nizom na 16. mesto, odmah iza drugog Alfa Romea Džou Guanjua i ispred pomenutog Cunode.

Mik Šumaher (Has) i Nikolas Latifi (Vilijams) su doveli pozadinu, a polje je pokriveno za nešto manje od četiri sekunde pod svetlima Marina Beja.

Raspored dešavanja tokom predstojećeg vikenda je sledeći:

Subota 1.10.2022:

  • Trening 3: 12:00 – 13:00 CEST
  • Kvalifikacije: 15:00 – 16:00 CEST

Nedelja 2.10.2022

  • Trka: 14:00 CEST.

Pratite F1 vikend na OKVIR portalu.