Napad na humanitarni konvoj u Zaporožju, poginulo 26 ljudi

Napad na humanitarni konvoj u Zaporožju, poginulo 26 ljudi

Ruski raketni napad na humanitarni konvoj u Zaporožju je teroristički napad, u kojem je poginulo ili povređeno 115 ljudi, uključujući decu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirskij.

„Ovde se danas okupilo oko 50 automobila, a njihov broj je svakim minutom rastao. U 07:12 udarile su rakete S-300. Tri dolaska u kratkim intervalima odnela su živote 26 ljudi, među kojima dvoje dece: 11-godišnji Maksim i 14-godišnja Valerija. I njihova majka je ubijena. A njihova trogodišnja sestra je u bolnici. Njeni deda i baka iz Lavovske oblasti su na putu ka njoj“, rekao je Monastirskij, javlja dopisnik Ukrinforma.

Prema rečima Monastirskog, najmanje 85 ljudi je povređeno. „U ovom terorističkom napadu koji su počinile ruske vlasti ukupno je ubijeno ili povređeno 115 ljudi“, rekao je on.

Monastirski je dodao da su se građani Ukrajine okupljali svakog dana u 07:00 da bi otišli ​​na osvojenu teritoriju svojim kućama, roditeljima i deci.

„Znači, ovi udari su danas namerno pokrenuti. Ovde nema vojnih objekata, samo civili. Ovaj udar je bio apsolutno jasno planiran. Sada govori glavni terorista sveta Putin, koji proglašava aneksiju ovih područja. Da, ovo je Odgovor na uspeh naših trupa u oblasti Harkova, današnji uspeh naših trupa kod Limana, ovo je nemoćni odgovor ruske vojske civilizovanom svetu“, dodao je Monastirski.

Prema njegovim podacima, ruske snage su ispalile rakete S-300 na Zaporožje, verovatno iz pravca Tokmaka.

Kako je saopšteno, 30. septembra ujutro, ruske trupe su udarile u kolonu automobila sa civilima koji su pokušavali da odu na privremeno okupirane teritorije u humanitarne svrhe. Lansirano je 16 projektila uz upotrebu protivvazdušnog raketnog sistema S-300. Od 13 časova znalo se za 23 poginula, 66 hospitalizovanih.