Rublja raste u odnosu na evro i dolar

Rublja raste u odnosu na evro i dolar

Ruska rublja ojačala je na nove maksimume u odnosu na evro i američki dolar tokom trgovanja u petak na Moskovskoj berzi usred pretnji daljim zapadnim sankcijama, pošto su dve republike Donbasa, kao i regioni Zaporožje i Herson, trebalo da postanu deo Rusije.

Evro se trgovao na osmogodišnjem minimumu u odnosu na rusku valutu, na 51,1 rublju od 12:10 GMT. Valuta EU je u jednom trenutku nakratko potonula ispod 51 rublje. Kurs dolara je prvi put od jula pao ispod 54 rublje.

Obe najveće globalne rezervne valute opadaju u odnosu na rublju zbog rastućih geopolitičkih tenzija. Rublja je ostala jaka poslednjih meseci zbog ograničene potražnje uvoznika, koji se već bore sa efektima sankcija Moskvi.

Neravnotežu u odnosu valuta analitičari objašnjavaju velikom prodajom evra i dolara u odsustvu tražnje na Moskovskoj berzi. U četvrtak je savetnik prvog zamenika predsednika Centralne banke Rusije Sergej Moisejev rekao da bi berzansko trgovanje dolarima i evrom moglo biti zaustavljeno ako se uvedu sankcije protiv Moskovske berze.

Porast rublje dolazi pošto je ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak potpisao dva dekreta kojima se bivši ukrajinski regioni Herson i Zaporožje priznaju kao nezavisne suverene države. Taj potez usledio je uoči zvanične ceremonije na kojoj se očekuje da ruski predsednik potpiše sporazume o inkorporaciji regiona Herson i Zaporožje, kao i dve republike Donbasa, u sastav Rusije. U Zaporožju i Hersonu, kao i Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) održani su referendumi o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra.