Premijer Crne Gore sastao se sa novim ambasadorom Ukrajine: Osudio pseudoreferendume i obećao pomoć

Premijer Crne Gore sastao se sa novim ambasadorom Ukrajine: Osudio pseudoreferendume i obećao pomoć

Crna Gora osuđuje pseudo-referendume ruskih okupatora na ukrajinskim teritorijama i ne priznaje njihove rezultate.

Ovo je izjavio premijer Crne Gore Dritan Abazovič na sastanku sa novim ambasadorom Ukrajine Olehom Gerasimenkom, piše „Evropska istina“.

„Premijer je napomenuo da je Crna Gora od samog početka zauzela jasan stav u vezi sa agresijom na Ukrajinu, jasno se pridržavajući politike sankcija, a istovremeno prihvatajući značajan broj ukrajinskih izbjeglica“, navodi se u saopštenju Vlade.

Abazovič je napomenuo da je Crna Gora spremna da razmotri mogućnost pružanja dodatne pomoći Ukrajini kroz rehabilitaciju i medicinsku pomoć ranjenicima.

On je takođe izrazio spremnost da se deo kapaciteta barske luke iskoristi za tranzit hrane i pšenice iz Ukrajine.

Ambasador Gerasimenko je zahvalio premijeru na jasnoj i nedvosmislenoj podršci, napominjući da Crna Gora može biti primjer drugim državama, jer je od samog početka iskazala solidarnost sa ukrajinskim narodom u jednom od najtežih trenutaka svoje istorije.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najoštrije je osudio bilo kakve pokušaje pripajanja ukrajinske teritorije Rusiji.

Kao što znate, u noći 30. septembra predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je ukaze o „priznavanju nezavisnosti“ Hersonske i Zaporoške oblasti, koje je delimično okupirala Rusija.

Poslanici donjeg doma ruskog parlamenta dobili su 30. septembra poziv u Kremlj, gde će se održati „ceremonija potpisivanja ugovora o pristupanju novih teritorija Rusiji”.