Niska voda na reci Misisipi utiče na saobraćaj barži

Niska voda na reci Misisipi utiče na saobraćaj barži

Delovi reke Misisipi su toliko niski zbog višenedeljne suše da je saobraćaj barže ograničen u najgorem mogućem trenutku – kada počinje žetva useva.

U nekim zajednicama reke Misisipi između Sent Luisa i Nju Orleansa možda će u narednim danima biti rekordno nizak nivo vode, uključujući Caruthersville, Missouri, i Osceola, Arkanzas. Nacionalna meteorološka služba predviđa da će očitavanje u Memfisu u Tenesiju dostići drugi najniži nivo ikada do 13. oktobra.

Tajming je loš. Kukuruz i soja požnjevena u ranu jesen treba da se premeste, a barže su od vitalnog značaja za prenošenje robe sa jednog mesta na drugo.

Zvaničnici Inžinjerskog korpusa američke vojske rekli su u četvrtak da obično tegljači mogu pomeriti 36 barži odjednom. Pošto je nivo vode tako nizak, brodari su dobrovoljno pristali da ga smanje na 25 barži.

Izveštaj američkog Ministarstva poljoprivrede o transportu žitarica objavljen u četvrtak navodi da je 1.890 barži žitarica istovareno u Nju Orleansu od 1. septembra, oko 39% manje od petogodišnjeg proseka.

„Tesna opskrba baržom je problematična za otpremnike žitarica koji idu u žetvu“, navodi se u izvještaju. „Ukoliko se snabdevanje baržama ne poboljša, povećana potražnja za baržama od pošiljalaca žitarica tokom žetve će verovatno još više pritiskati na stope barža.“

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe Matt Beitscher u predgrađu Sent Luisa rekao je da je skoro ceo sliv reke Misisipi, od Minesote do Luizijane, imao padavine ispod normale u poslednjih 30 dana. Sliv od Sent Luisa na jugu je uglavnom suv već tri meseca, a prognoza predviđa da se suša nastavi, zajedno sa temperaturama toplijim od normalnih.

„Vruće i suvo ne znači dobre vesti za reke“, rekao je Beitscher.

Iako je reka Misisipi niska, nema dokaza da su se barže ili drugi brodovi prizemljili, rekao je Lens Engle, menadžer projekta jaružanja za Korpus u Sent Luisu. On je rekao da se iskopavanje rečnog dna nastavlja na nekoliko mesta kako bi se održao protok saobraćaja.

Reka nije bila prisiljena da se zatvori ni na jednoj lokaciji, ali Džoan Stemler, šef operacija za kontrolu vode u Sent Luisu za Inženjerski korpus, upozorila je da tok iz reke Misuri, koja se uliva u Misisipi severno od St. Louisu, očekuje se da će u decembru pasti dovoljno da bi Misisipi mogao da se spusti do 3 stope (0,9 metara) niže ako se nastave suvi uslovi.

Gornji deo reke Misisipi, od Minesote do Sent Luisa, funkcioniše sa nizom brana i brana. Reka od Sent Luisa ka jugu je slobodnog toka. Stemler je rekao da u hitnim slučajevima niske vode, Korpus može da ispusti vodu iz najjužnije brane, u blizini Altona u Ilinoisu, što bi povećalo dubinu nizvodno za pola stope (15 centimetara).

„Ali to je samo jednokratna šansa“, rekao je Stemler. „Kada pustimo tu vodu, ne bismo imali ništa iza toga, tako da smo nekako škrti sa njom osim ako se nešto bitno ne dogodi za navigaciju.

Nizak nivo vode ima i druge uticaje.

U sredu su zvaničnici Korpusa u Luizijani rekli da je nivo reke toliko nizak da slana voda Meksičkog zaliva puzi dalje nego obično prema Nju Orleansu i preti pijaćoj vodi. Korpus planira podvodnu nasipu da blokira klin teže slane vode pre nego što može da uđe u postrojenja za prečišćavanje vode.

Trajekt koji prevozi vozila preko reke između Kentakija i Misurija zatvoren je sredinom septembra. Kada reka postane preniska, postaje teško za vozila da se utovare i istovare sa trajekta Dorena-Hikman na oba pristajanja, navodi se u saopštenju Odeljenja za transport Kentakija.