SAD pozivaju Izrael da istraži smrt palestinskog dečaka

SAD pozivaju Izrael da istraži smrt palestinskog dečaka

Američki Stejt department poziva Izrael da otvori „temeljnu” istragu o misterioznoj smrti sedmogodišnjeg palestinskog dečaka koji se srušio i umro u četvrtak, ubrzo nakon što su izraelski vojnici došli u njegovu kuću u okupirali Zapadnu obalu.

Rođaci su rekli da Rajan Sulejman nije ranije imao zdravstvene probleme i optužili su vojsku da je nasmrt preplašila dete. Vojska je smrt nazvala tragedijom i rekla da njeni vojnici nisu krivi.

Incident je doprineo rastućim tenzijama na Zapadnoj obali, gde izraelske trupe sprovode svakodnevne racije za hapšenje koje su poslednjih meseci često eskalirali u smrtonosno nasilje.

Ranije tokom dana, mladi palestinski seoski dečaci su viđeni kako bacaju kamenje na automobile koji se voze autoputem u blizini izraelskog naselja Tekoa, koje se nalazi u blizini palestinskog grada Vitlejema. Kasnije su rođaci rekli da su vojnici lupali na vrata i hteli da uhapse Rijanovu stariju braću zbog navodnog bacanja kamena.

Mohamed Sulejman, 22-godišnji rođak, rekao je da je Rajan vrištao od straha ugledavši vojnike i da su njegovi roditelji povikali, „dođi ovamo“, da ga smire. Rekao je da se dečak srušio nakon što su vojnici otišli. Rekao je da je Raian bio zdrav.

Dečakov otac, Jaser Sulejman, rekao je da je Rajan pokušao da pobegne kada su vojnici rekli da žele da uhapse njegovu braću i da su ga nakratko jurili. Rekao je da je Rajan povraćao krv u automobilu nakon što se srušio i da je u bolnici proglašen mrtvim.

„Poginuo je od straha od njih“, rekao je otac Palestinskoj TV.

Potpukovnik Ričard Heht, vojni portparol, rekao je da je viši oficir na licu mesta otišao u kuću nakon što je primetio jednog od bacača kamena na balkonu i rekao ocu da natera decu da prestanu da bacaju kamenje na vozače. Rekao je da je policajac razgovarao na „veoma miran način“ i otišao.

„Nije bilo nasilja, nije bilo ulaska u kuću“, rekao je Heht.

U Vašingtonu, zamenik portparola Stejt departmenta, Vedant Patel, rekao je da su Sjedinjene Države „slomljeno srce kada su saznale za smrt nedužnog palestinskog deteta“.

„Podržavamo temeljnu i hitnu istragu o okolnostima smrti deteta“, rekao je Patel.

Heht je rekao da se istraga nastavlja.

Palestinci i grupe za ljudska prava kažu da vojska nije u stanju da istražuje zločine svojih snaga i da se vojnici retko smatraju odgovornim.

Palestinske društvene mreže bile su preplavljene fotografijama Rajana nad zlatnom Kupolom na steni u Jerusalimu, a Palestinci su ga proglasili „mučenikom“ i osudili Izrael zbog njegove smrti. Zvanična palestinska novinska agencija Vafa naslovila je svoj izveštaj „smrt deteta dok su ga jurili“, zapravo okrivljujući Izrael za smrt.

Dečak je trebalo da bude sahranjen u petak, kada se palestinski demonstranti često sukobljavaju sa izraelskim vojnicima.

Sahrana dolazi u vreme porasta nasilja na Zapadnoj obali.

U sredu su četiri Palestinca ubijena, a 44 ranjena tokom izraelske vojne racije u gradu Dženin na severu Zapadne obale. To je bila najsmrtonosnija epizoda otkako je Izrael pokrenuo svoje akcije ranije ove godine.

Izrael sprovodi noćne racije hapšenja, prvenstveno na severu Zapadne obale, od serije smrtonosnih palestinskih napada u Izraelu prošlog proleća. Desetine Palestinaca je ubijeno, što ovo čini najsmrtonosnijom godinom na okupiranoj teritoriji od 2015.

Za većinom mrtvih traženi su militanti koji su otvorili vatru, ili mladići koji su bacali zapaljive bombe ili kamenje na vojnike koji su ulazili u njihova naselja. Ali nekoliko civila koji nisu učestvovali ni u kakvom nasilju je takođe poginulo.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u ratu na Bliskom istoku 1967. Palestinci traže teritoriju, sada dom za oko 500.000 izraelskih doseljenika, kao srce buduće nezavisne države.