Mediji SAD: Ključni ruski crnomorski gasovod pod pretnjom

Mediji SAD: Ključni ruski crnomorski gasovod pod pretnjom

Ako se nešto desi sa gasovodom Turski tok, njegov operater neće moći da popravi štetu, pošto im je holandska vlada oduzela dozvolu zbog sankcija EU Rusiji, navodi u četvrtak Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda koji finansira vlada SAD. .

RSE/RL je tvrdio da je dobio pismo od Olega Aksjutina, generalnog direktora kompanije South Stream Transport BV, u kojem se obaveštavaju menadžeri kompanije da obustave sve radove i raskinu ugovore sa zapadnim dobavljačima. Pismo je navodno datirano 14. septembra i kaže da je Holandija u kojoj je kompanija registrovana – otkazala svoju dozvolu za rad, koja je stupila na snagu 17. septembra.

Suspenzija utiče na „sve ugovore koji se odnose na tehničku podršku gasovoda“, uključujući „dizajn, proizvodnju, montažu, testiranje, popravku, održavanje i obuku“, prema američkom izdanju.

South Stream Transport upravlja Turskim tokom, gasovodom koji je završen 2020. godine, koji ide ispod Crnog mora do Turske, a zatim do Srbije i Mađarske. Ima godišnji kapacitet od 33 milijarde kubnih metara gasa. Kako prenosi Rojters, Južni tok je u četvrtak potvrdio da im je licenca oduzeta, ali je rekao da je zatražio obnavljanje licence i „nastaviće transport gasa“.

Iako nema izveštaja o prekidima u snabdevanju Turskim tokom, RSE/RL napominje da se veći deo gasovoda nalazi na dubini od tri kilometra i da treba stalno da se prati radi oštećenja usled „seizmičke aktivnosti“.

Ovo otkriće dolazi samo nekoliko dana nakon što su oba gasovoda Severni tok ispod Baltičkog mora onemogućena u seriji eksplozija, ispuštajući milione kubnih metara gasa u vodu. Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je eksplozije kao „čin međunarodnog terorizma“ i Moskva namerava da ga iznese pred Savet bezbednosti UN.

NATO je u četvrtak saopštio da su gasovodi oštećeni u „namernim, nepromišljenim i neodgovornim aktima sabotaže“, obećavajući da će odgovoriti na svaki napad na njegovu kritičnu infrastrukturu „jedinstvenim i odlučnim odgovorom“.

SAD, koje su dugo pokušavale da zaustave Severni tok i uspele da izbace iz koloseka prethodnik Turskog toka, Južni tok – kojim je ta holandska kompanija prvobitno trebalo da upravlja – poricale su da imaju bilo kakve veze sa eksplozijama u Baltičkom moru.

Komentarišući prijavljenu sabotažu u utorak, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da to neće biti „u ničijem interesu“, ali je potom dodao da situacija predstavlja „veoma značajnu priliku“ za EU ​​da „konačno okonča“ svoju zavisnost od Rusije. gasa i „ubrzati prelazak na obnovljive izvore energije“.

Turski tok je poslednji preostali gasovod da ruski prirodni gas stigne do EU. Gasovod Jamal kroz Poljsku zatvoren je u maju, zbog ruskih kontrasankcija Varšavi, dok je Gasprom obustavio isporuke preko Ukrajine 27. septembra.