Moskva: Rusija i SAD žele da ožive ključni nuklearni sporazum

Moskva: Rusija i SAD žele da ožive ključni nuklearni sporazum

Moskva i Vašington su „uključeni u dijalog“ u cilju oživljavanja novog sporazuma START, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu u četvrtak. Novi START je ključni sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja koji postavlja ograničenje na broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava, kao i njihovih vozila za isporuku.

Dve sile razmatraju nastavak međusobne inspekcije, posebno raspoređenih nuklearnih arsenala, koji su obustavljeni još 2020. godine zbog pandemije Covid-19.

„Razmatra se tema njihovog obnavljanja“, rekla je Zaharova novinarima, dodajući da strane sada razgovaraju o načinima koji bi im omogućili da se „vrate punoj primeni sporazuma u ​​tom pogledu“.

Rusija i SAD bi takođe mogle održati lični sastanak bilateralne savetodavne komisije, rekla je portparolka, dodajući da se takve mogućnosti „proučavaju“. Komisija trenutno održava sednicu na daljinu dok njeni članovi raspravljaju o „organizacionim i tehničkim pitanjima koja treba da se reše“, dodala je ona.

Prema Zaharovoj, „antiruske“ akcije SAD i njihovih saveznika otežale su čak i neke „rutinske“ procedure predviđene ugovorom. Portparolka je osudila stav Vašingtona o nekim pitanjima kao „nekonstruktivan“ i rekla da će Moskva nastojati da „sva pitanja koja izazivaju zabrinutost reši“ na ravnopravnoj osnovi iu skladu sa ruskim nacionalnim interesima.

Novi sporazum START iz 2010. ostaje praktično jedini aktivni sporazum o kontroli naoružanja između dve nuklearne sile od jednostranog povlačenja Amerike iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) 2019.

Sporazum je trebalo da istekne početkom 2021. i bio je skoro na ivici propasti kada su se ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Džo Bajden dogovorili da ga produže na pet godina u januaru 2021. Sporazum je spašen u poslednjem trenutku nakon prethodnih razgovora zastoj između Moskve i Vašingtona pod Bajdenovim prethodnikom Donaldom Trampom.

Sporazum ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da poseduju na 1.550 svaka. Takođe kaže da svaka strana ne sme imati više od 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih projektila, balističkih projektila lansiranih sa podmornica i nuklearnih bombardera. Ukupan broj strateških nuklearnih vozila ne sme biti veći od 800.

Ova vest stiže u trenutku kada su odnosi između Moskve i Vašingtona pali na istorijski nizak nivo usred tekuće vojne akcije Rusije u Ukrajini, u kojoj su SAD podržale Kijev vojnom i finansijskom pomoći.