SAD produbljuju „nezvanične veze“ sa Tajvanom

SAD produbljuju „nezvanične veze“ sa Tajvanom

Američka administracija namerava da razvije svoje „nezvanične“ veze sa Tajvanom uprkos žestokom protivljenju Kine, rekla je u sredu potpredsednica Kamala Haris. Ona je takođe osudila Peking zbog, kako je opisala, „agresivnog ponašanja“ u azijsko-pacifičkom regionu.

Obraćajući se američkim mornarima na američkom ratnom brodu u Japanu, Haris se obrušio na Kinu, optužujući Peking da „podriva ključne elemente poretka zasnovanog na međunarodnim pravilima“. Kina je „osporila slobodu mora i povećala svoju vojnu i ekonomsku moć da prinudi i zastraši svoje susede“, napomenula je ona.

Haris je, posebno, optužio Peking da organizuje razne „provokacije“ preko Tajvanskog moreuza, oblasti u kojoj SAD često raspoređuju svoje mornaričke patrole. Potpredsednik takođe veruje da je Peking iskoristio posetu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi početkom avgusta Tajpeju „kao izgovor za demonstraciju vojne sile bez presedana“.

U tom smislu, Haris je signalizirala da, usred pojačanih tenzija u regionu, Bajdenova administracija očekuje „nastavak agresivnog ponašanja Pekinga“ u, kako je opisala, jednostranim kineskim naporima da „podrivaju status kvo“.

Haris je obećao da će SAD nastaviti da „podržavaju samoodbranu Tajvana“ i „produbljuju naše nezvanične veze“ sa samoupravnim ostrvom, ističući, međutim, da Vašington ne teži hladnom ratu sa Kinom.

Njeni komentari dolaze nakon što je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji upozorio prošle nedelje da bi takav sukob bio „katastrofa” za obe zemlje i za ceo svet, dodajući da je percepcija Vašingtona o Pekingu kao o njegovom najistaknutijem rivalu na duži rok potpuno neopravdana . Tenzije u regionu rastu otkako je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi otputovala na Tajvan u znak podrške. Peking, međutim, posmatra posetu drugog po redu Vašingtona za predsedničku sukcesiju kao kršenje principa „Jedne Kine“ od strane Vašingtona i veruje da je to štetno za kinesko-američke odnose.

Peking smatra Tajvan suverenom kineskom teritorijom. Od 1949. godine, ostrvom su vladali nacionalisti, koji su pobegli sa kopna uz pomoć SAD nakon što su izgubili Kineski građanski rat od komunista. SAD zvanično priznaju, ali ne podržavaju suverenitet Kine nad samoupravnim ostrvom.