Zelenski zahvaljuje Erdoganu na nepriznavanju lažnih referenduma

Zelenski zahvaljuje Erdoganu na nepriznavanju lažnih referenduma

Kako prenosi pres služba šefa države, Zelenski je zahvalio turskoj strani na nepokolebljivoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, što je posebno potvrđeno u govoru predsednika Turske na otvaranju 77. sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

Zelenski je visoko cenio ličnu ulogu Redžepa Tajipa Erdogana u organizovanju nedavne razmene ratnih zarobljenika i pružanju skloništa ukrajinskim komandantima u Turskoj. Erdogan je sa svoje strane uverio Zelenskog da će biti stvoreni svi neophodni uslovi za oslobođene, kao i za rođake koji će ih posetiti.

Predsednik Ukrajine je zahvalio zvaničnoj Ankari na principijelnom stavu o nepriznavanju lažnih referenduma.

„Cilj nelegalnih lažnih referenduma koje je Rusija održala na okupiranim teritorijama Ukrajine jeste pripajanje novih ukrajinskih zemalja. Svetska zajednica mora dati najoštriji mogući odgovor na delovanje Rusije“, rekao je šef države.

Tokom razgovora je konstatovana ključna uloga Turske u organizovanju rada žitne inicijative i uspostavljanju izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, saopšteno je iz kabineta predsednika. Stranke su navele da je od njegovog porinuća iz ukrajinskih luka napustilo 235 brodova sa 5,4 miliona tona poljoprivrednih proizvoda za zemlje Azije, Evrope i Afrike. Izražena je nada u dalje nesmetano funkcionisanje žitne inicijative za sprečavanje globalne prehrambene krize.

Odvojeno, čelnici su se dotakli situacije u ZNPP. Erdogan je izrazio spremnost da doprinese međunarodnim naporima da se spreči nuklearna pretnja.

Predsednici su razgovarali i o bilateralnim kontaktima koji će biti održani u bliskoj budućnosti.

Kako je saopšteno, ruski osvajači su objavili rezultate lažnih referenduma koje su održali na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine od 23. do 27. septembra. Prema njihovim rečima, više od 97 odsto birača je navodno podržalo priključenje Rusiji.

Međunarodna zajednica nije priznala legitimitet ovakvog insceniranog „izražavanja volje“.

Više od 200 ukrajinskih branilaca vratilo se 21. septembra iz ruskog zarobljeništva u okviru razmene zarobljenika. Pet oslobođenih komandanata puka Azov ostaće u Turskoj pod ličnim bezbednosnim garancijama predsednika Erdogana do kraja rata u punom obimu.