Rusija saziva Savet bezbednosti UN

Rusija saziva Savet bezbednosti UN

Moskva želi da sazove hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog „provokacija“ na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u sredu u Telegramu. Oba cevovoda su ozbiljno oštećena ranije ove nedelje u, za šta mnogi sumnjaju, namernom napadu.

Danske vlasti potvrdile su u ponedeljak curenje gasa na gasovodima nedaleko od ostrva Bornholm u Baltičkom moru nakon što je operater gasovoda prijavio gubitak pritiska u gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2. Švedske i danske vlasti su kasnije saopštile da je došlo do serije podmorskih eksplozija.

Ruski, američki i švedski zvaničnici su tada rekli da je šteta možda rezultat ciljanog napada na infrastrukturu gasovoda. Nijedan osumnjičeni za incident nije zvanično imenovan, iako je bivši poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski u tvitu „zahvalio” Vašingtonu što je uništio gasovod. Moskva, koja je incident nazvala „terorističkim napadom“, takođe je navela SAD kao potencijalnog osumnjičenog.

Nekoliko nemačkih visokorangiranih poslanika je u međuvremenu uperilo prst u Rusiju, optužujući je za pokušaje da „podnese nesigurnost među evropskim stanovništvom“.