Politico: EU bi mogla ublažiti sankcije protiv Rusije

Politico: EU bi mogla ublažiti sankcije protiv Rusije

Ambasadori EU mogli bi ublažiti ograničenja na neke ruske proizvode, izvestio je u sredu Politiko, pozivajući se na visoke zvaničnike i diplomate. Očekuje se da će ambasadori razgovarati o osmoj rundi sankcija Moskvi na sastanku u Briselu kasnije u sredu.

Kako se navodi u izveštaju, Evropska komisija će ih obavestiti o novom paketu, koji će, kako se navodi, sadržati predlog ograničenja cene ruske nafte.

Prema sporazumu, EU će ublažiti svoje sankcije na druge proizvode, efektivno ukidajući zabranu isporuke ruskih đubriva, cementa i drugih proizvoda, rekli su za medije neimenovani zvaničnici. „To je do ut des“, citiran je jedan zvaničnik.

Tone ruskog đubriva su zaglavljene u lukama EU kao rezultat zapadnih ograničenja. Ranije ovog meseca, generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da bi nasukana roba mogla da bude poslata zemljama u razvoju preko agencije UN za borbu protiv gladi. Ponudu da se donira oko 300.000 tona ruskog đubriva, koje ne može da napusti luke EU, prvobitno je izneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Krajem jula, Moskva i Kijev potpisali su sporazum o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora na pregovorima u Istanbulu uz posredovanje UN. Sporazum je takođe trebalo da omogući Rusiji da isporučuje đubrivo i prehrambene proizvode na svetska tržišta. Međutim, Moskva je više puta kritikovala Zapad zbog nepoštovanja sporazuma, ističući da Brisel dozvoljava samo državama članicama bloka da ih kupe.