Novi kalifornijski zakoni o abortusu doveli do sukoba

Novi kalifornijski zakoni o abortusu doveli do sukoba

SAKRAMENTO – Guverner Kalifornije Gevin Njusom potpisao je u utorak više desetina novih zakona o abortusu, uključujući i neke koji se namerno sukobljavaju sa ograničenjima u drugim državama — što je znak nadolazećih sukoba koji se moraju rešiti dok zakonodavci žure da donesu njihova sopstvena pravila sada kada je Roe protiv Vejda poništen, preneo je Asošijejted pres.

Većina abortusa je sada ilegalna u 13 država, a druge — uključujući Teksas, Oklahomu i Ajdaho — dozvoljavaju ljudima da tuže svakoga ko izvrši ili pomogne u abortusu. U međuvremenu, države predvođene demokratom, poput Kalifornije, Njujorka i Konektikata, pišu i donose zakone kako bi olakšali abortus, a Kalifornija promoviše svoje usluge abortusa na veb lokaciji koju finansira država koja je delimično osmišljena da dopre do žena koje žive u drugim zemljama u državi.

Čini se da su sukobi neizbežni jer sve više ljudi putuje zbog abortusa u narednim godinama, posebno kada su Kalifornija i Oregon spremni da potroše milione dolara poreskih obveznika da pomognu u plaćanju stvari kao što su putovanja, smeštaj i briga o deci. Njusom je u utorak potpisao niz zakona koji imaju za cilj da osujeti istrage drugih država koje žele da krivično gone ili kažnjavaju pružaoce abortusa i volontere u Kaliforniji.

Zakoni blokiraju sudske pozive van države, ovlašćujući državnog komesara za osiguranje da kažnjava kompanije za zdravstveno osiguranje koje odaju informacije o abortusima entitetima izvan države. Oni zabranjuju policijskim upravama i korporacijama da sarađuju sa istragama izvan države u vezi sa abortusima koji se legalno obavljaju u Kaliforniji. I štite zatvorenike od zakona drugih država protiv abortusa.

„Alarmantan broj država nastavlja da zabranjuje abortus i kriminalizuje žene, i važnije je nego ikada da se pakleno borimo za one kojima su potrebne ove osnovne usluge“, rekao je Njusom u saopštenju za javnost u kojem je najavljeno potpisivanje.

Ako druga država pokuša da primeni svoje zakone protiv nekoga u Kaliforniji, a zvaničnici Kalifornije kažu da to ne mogu da urade, postoji „mnogo sive zone u pogledu toga ko je u pravu u toj situaciji“, rekla je Meri Zigler, Martin Luter King Jr. profesor prava na Kalifornijskom univerzitetu, Dejvis.

„Ako govorite o državi koja primenjuje svoje krivične zakone van svojih granica, jednostavno nema mnogo uputstava o tome kako se to odigrava“, rekao je Zigler.

Nije samo Kalifornija. Demokratski guverneri u Koloradu, Severnoj Karolini, Minesoti, Novom Meksiku, Nevadi, Vašingtonu, Roud Ajlendu i Mejnu potpisali su izvršne naredbe koje imaju za cilj da zaštite pružaoce abortusa i volontere. Konektikat je bila prva država koja je donela zakon koji štiti pružaoce abortusa i druge, potpisan u maju čak i pre nego što je Vrhovni sud SAD poništio Roe protiv Vejda.

Nevsom je ove godine potpisao zakon koji će blokirati sprovođenje nekih sudskih presuda van države protiv lekara i volontera za legalno dobijene abortuse u Kaliforniji — zakon za koji aktivisti protiv abortusa tvrde da je nezakonit zbog klauzule u američkom ustavu koja zahteva svaka država da da „punu veru i priznanje” zakonima svake druge države.

Kalifornijske demokrate kažu da je zakon legalan jer su savezni sudovi priznali neke izuzetke od te klauzule, uključujući slučajeve kada zakoni u jednoj državi krše javnu politiku druge države.

Ipak, pravna nesigurnost bi mogla da ometa ljude koji rade u oblasti abortusa, rekao je Zigler.

„To bi značilo da bi osoba iz Kalifornije imala teškoće da putuje na mnoga mesta, posebno ako je presuda protiv njih“, rekla je ona.

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da većina glasača u Kaliforniji, uključujući republikance, podržava zaštitu od abortusa, što otežava protivnicima da spreče da takvi zakoni postanu zakon. Ipak, predsednik porodičnog saveta Kalifornije Džonatan Keler rekao je da grupa „istražuje koji od ovih zakona su zreli za sudski izazov“.

Jedan rani kandidat: zakon koji zahteva od verskih poslodavaca da svojim radnicima govore o javno dostupnim uslugama abortusa. Keler je primetio da je prethodni kalifornijski zakon koji je nalagao kriznim centrima za trudnoću da obaveštavaju pacijente o uslugama abortusa, odbacio Vrhovni sud SAD 2018.

Očekuje se da će Njusom ove nedelje potpisati zakon koji će odobriti čak 20 miliona dolara javne potrošnje za pomoć u plaćanju ženama u drugim državama da dođu u Kaliforniju na abortus, nešto zbog čega je Keler rekao da su on i njegova grupa najviše zabrinuti.

„On ne poziva (žene) da dobiju državno plaćeno putovanje radi rada i porođaja ako žive u okrugu ili državi sa niskim mortalitetom majki, umesto toga (on) kaže da možete doći ovde na novčić poreskih obveznika, ali samo ako je da prekinete svoju trudnoću“, rekao je Keler.

Poslanica Demokratske skupštine Kristina Garsija rekla je da će novi zakoni Kalifornije spasiti živote, tvrdeći da zabrane abortusa ne zaustavljaju abortuse, već dovode do „nebezbednih i smrtonosnih abortusa za zajednice obojenih boja, zajednice sa niskim primanjima, trans i druge marginalizovane zajednice“, dodajući: „ Obećavamo da ćemo biti utočište za sve koji traže abortus.“

Većina zakona koje je Njusom potpisao u utorak inspirisani su Kalifornijskim savetom za budućnost abortusa, grupom od 46 javnih zvaničnika i grupa za prava na abortus koji su prošle godine počeli da planiraju šta da rade ako Vrhovni sud SAD poništi Roe protiv Vejda.

Njusom je u utorak odobrio nekoliko ideja grupe, uključujući nove zakone koji dozvoljavaju nekim medicinskim sestrama da vrše abortuse bez dozvole lekara, uspostavljaju stipendije za studente koji studiraju da pružaju abortuse i sprečavaju zvaničnike da krivično gone žene zbog gubitka trudnoće.

„Kalifornija pokazuje šta je moguće kada lideri slušaju stručnjake, činjenice, nauku i ljude koji su direktno pogođeni“, rekla je Džodi Hiks, predsednica i izvršna direktorka Planned Parenthood Affiliates u Kaliforniji.

Njusom je u utorak takođe potpisao nekoliko zakona koje je odobrio Kalifornijski ženski klub, uključujući onaj koji sprečava trgovce da utvrđuju različite cene robe na osnovu toga kog pola se prodaju i zakon koji zahteva od poslodavaca da zaposlenima stave informacije o platama dostupnim i uključene u oglasi za posao.