Ukrajina potpuno zabranjuje izvoz robe u Rusiju

Ukrajina potpuno zabranjuje izvoz robe u Rusiju

Kako saopštava pres-služba Ministarstva ekonomije Ukrajine, Vlada je na sastanku 27. septembra usvojila rezoluciju „O zabrani izvoza robe iz Ukrajine na carinsku teritoriju Ruske Federacije“. dejstvo do dana prestanka ili ukidanja vanrednog stanja i prestanka neprijateljskih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine.

„Nastavljamo da vršimo sankcioni pritisak na Rusku Federaciju. Ova rezolucija je jedno od mnogih oruđa ekonomskog uticaja. Razumemo da su sankcije sredstvo ne samo za odgovor na vojnu pretnju, već i za sprečavanje agresije u budućnosti. Želim da ističu da je izvoz robe u Rusku Federaciju de facto zaustavljen od početka rata, a sada je to zagarantovano i na zakonskom nivou“, rekla je prva potpredsednica Vlade – ministarka ekonomije Ukrajine Julija Sviridenko.

Prema prognozama Vlade, takva odluka neće imati negativne ekonomske posledice. Uostalom, prema statistikama, od marta do juna 2022. godine izvoz ukrajinske robe na teritoriju Ruske Federacije iznosio je samo 4,2 miliona dolara. Uglavnom su to bili proizvodi od crnih metala u vrednosti od 4,189 miliona dolara i hemijski proizvodi u vrednosti od 57.200 dolara.

Osim toga, izvozni embargo će pomoći ukrajinskim kompanijama koje su imale ugovorne obaveze prema subjektima Ruske Federacije da uspostave pravnu jasnoću po pitanju neispunjavanja ugovora. A sada će moći da prebace svoju aktivnost na druga tržišta.

Kako je saopšteno, Ukrajina je početkom aprila uvela potpuni embargo na uvoz robe iz Rusije.